Україна використовує "трофейні" боєприпаси з КНДР - Financial Times

Українська артилерія застосовує для ударів по російських позиціях боєприпаси, вироблені в Північній Кореї. Про це повідомляє Бі-бі-сі з посиланням на Financial Times (FT).

Снаряди з КНДР, про використання яких Україною раніше не було відомо, журналістам FT продемонстрували військові, які ведуть вогонь із радянських реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) "Град" недалеко від Бахмута.

Судячи з маркування, більшість із цих боєприпасів були вироблені в 1980-х і 1990-х роках.

На прикладі цих снарядів видно, що найбільший наземний конфлікт у Європі з часів Другої світової війни призвів до одночасного використання військової техніки різних поколінь з усього світу, починаючи від застарілого радянського спорядження і закінчуючи сучасною високоточною зброєю, пише газета.

Руслан, командир української артилерії, з яким поговорила FT, зізнався, що північнокорейські снаряди часто дають осічку або не вибухають. Журналістів попередили, щоб вони не підходили надто близько до ракетної установки, бо боєприпаси з КНДР "дуже ненадійні й іноді роблять божевільні речі". Незважаючи на це, українці продовжують їх використовувати. "Нам потрібна кожна ракета, яку ми можемо дістати", - каже Руслан.

Північна Корея вважається одним із небагатьох союзників росії в цій війні, тому малоймовірно, що КНДР сама поставила боєприпаси Україні. Артилеристи сказали FT, що снаряди були "вилучені" з корабля "дружньою" державою. В українському Міноборони припустили, що північнокорейські ракети могли бути трофейними, йдеться в повідомленні.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті