У ВР заявили, що в Україні потрібно підвищувати не лише військовий збір, а й ПДВ

В Україні з урахуванням поточних потреб бюджету потрібно підвищувати не лише військовий збір, а й ПДВ. Про це під час заходу "Діалоги з NV про майбутнє. Бізнес і війна" 2 жовтня розповів голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, повідомляє "Еспресо".

За його словами, ідею підвищити ПДВ озвучували ще на початку розробки відповідного законопроєкту, однак після тривалих дискусій згадку про зміну ПДВ прибрали. Наразі її немає в тому документі, який розглядають у сесійній залі. Водночас Гетманцев вважає це неправильним.

"Були аргументи за, були аргументи проти. Були сумні очі Мінфіну — я розумію цей погляд і становище, в якому опинився Мінфін. Політично, на рівні команди, було прийнято рішення, що ми залишаємо саме цей податок (стандартну ставку ПДВ 20%)", - сказав нардеп.

Він зазначив, що на рішення прибрати норму про підвищення ПДВ вплинули не лише політичні, а й економічні аспекти.

"Наприклад, регресивний характер податку на додану вартість, з іншого боку — його прямий вплив на інфляцію. Військовий збір не впливає на інфляцію негативно, я б сказав навіть — позитивно впливає", - сказав політик.

"Але якби ви мене запитали, з урахуванням потреб бюджету зараз, у реальній ситуації, а не для того, щоб зібрати лайки, то необхідно піднімати й військовий збір, і ПДВ, не чіпаючи інших податків", - додав Гетманцев.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала законопроект про збільшення податків на 58 млрд грн цього року та 137 млрд наступного.

Статті

Країна
02.10.2024
17:06

"Ця зима встряхне і розставить все по місцях". Як в Україні розвивають відновлювальну генерацію, завдяки і попри

Немає механізмів, які б заохочували людей і організації, щоб ця електроенергія ще й допомагала б мережі. Потрібно думати на державному рівні, як це все інтегровувати в нашу енергетичну систему.
Країна
01.10.2024
15:58

Є-відновлення на Донеччині. Як державна програма працює на практиці

Не треба боятись продавати нерухомість за програмою єВідновлення. Якщо співпрацювати з фаховими ріелторами, нотаріусами та юристами все пройде дуже добре для обох сторін.
Світ
30.09.2024
16:00

“Білий дім зважив на побоювання американської розвідки”. Західні медіа про Україну

Неприязнь Трампа контрастувала з обіцянками підтримки, які Зеленський отримав від президента Байдена і віце-президентки Камали Гарріс.
Всі статті