У театрі "Золоті Ворота" презентують прем'єру "Я повернуся" про українських підлітків, депортованих до росії

Київський академічний театр “Золоті Ворота” відкриє новий сезон виставою  про дітей з Півдня України, яких з початку повномасштабного вторгнення масово депортувала країна-терористка росія. Про це повідомили у театрі.

Прем'єра вистави “Я повернуся” режисерки Анни Турло за однойменною п'єсою драматургині Оксани Гриценко відбудеться 23 і 24 серпня. Вистава буде зреалізована завдяки гранту Українського культурного фонду. 

За сюжетом, троє підлітків з Херсонщини опиняються в дитячому таборі в окупованому Криму. Там вони пробують осмислити, що насправді відбувається, намагаються опиратись ницій проросійській пропаганді і при цьому – продовжують проживати своє підліткове життя з характерним для цього віку проблемами, почуттями та раптовим дорослішанням.

“Працюючи над п’єсою, я брала інтерв’ю у підлітків із Херсону, які були в кримських таборах і потім змогли повернутися в Україну. Я дізналася у них не лише про факти, а й про кольори, запахи Криму, про мову, якою вони спілкувалися, про жарти, про дружбу, про булінг, про страх, про сум за мамою і бажання повернутися додому. Ці деталі були дуже цінними, бо допомагали мені відтворити атмосферу тих місць, а також побудувати характери героїв”, – розповідає драматургиня Оксана Гриценко. Жанр вистави - трагічна комедія для дорослих про дітей.“На серйозну тему будемо говорити в неочікуваному, на перший погляд, форматі. Герої будуть проживати пригоди, бачити“страшними” речі, які видались би кумедними дорослим, і навпаки – по-дитячому осмислювати ті події, які є справді страшними. Діти, які не за своєю волею опиняються в “піонерському таборі”, все одно залишаються дітьми – кидають виклик усьому світу,протистоять дорослим, вчаться підтримувати одне одного і вірять в щасливий кінець. Дуже ціную в тексті Оксани Гриценко саме цю реалістичну щиру “дитячість”, – розповідає режисерка Анна Турло. 

За її словами, з текстом п'єси познайомилась під час резиденції в Чехії. Тоді організувала читку “Я повернусь” для чеського глядача. За словами режисерки, читка мала сильний вплив на європейців.“Українському глядачу, перш за все, хочемо розказати історію про опір обставинам, надію та єдність”, – коментує режисерка.

В рамках гранту УКФ покази вистави відбудуться також у Празі, а відеоверсію “Я повернуся” транслюватимуть в Україні та за кордоном.

Ролі виконають: Анастасія Бабій, Катерина (Вишня) Вишнева, Наталя Телли та запрошений актор Роман Кучерявенко.

Режисерка Анна Турло – українська режисерка, культурна діячка. Вистава “Я повернуся” стане третьою на сцені театру “Золоті Ворота”: 2020 Анна Турло поставила “Таргани” за п'єсою Януша Гловацького, а 2023 – «Крихітка Цахес» Марини Смілянець за мотивами повісті «Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер». З травня 2022 року координує проект “Imagine UA” у Міських театрах Праги та ставить вистави на сценах чеських театрів. Празькі прем’єри: травень 2023 - “Троянки”, вистава створена у співпраці з чеським драматургом Давидом Коштяком та номінована на премію Марка Рейвенгіла, листопад  2023 - “Кафе 1933”, документальна вистава про Голодомор 1932-1933 років, грудень 2024 - “Мікве”, вистава за п’єсою ізраїльської авторки Гадар Галрон. 

Авторка п’єсиОксана Гриценко – українська драматургиня, сценаристка, журналістка. Співзасновниця Театру Драматургів. Народилася на півдні Херсонщини у 1981 році. Закінчила Національний університет «Києво-Могилянська академія» за спеціальностями політологія та журналістика. П’єси пише з 2019. П’єса «Дон Жуан із Жашкова» стала основою для сценарію фільму з однойменною назвою. П’єса “Молочайник” перемогла в драматургічному конкурсі Липневий мед у 2023 році. Продовжує працювати журналісткою, часто їздить в зону бойових дій. “Я повернуся” створила на основі свідчень мешканців Півдня Херсонщини, частина якої досі окупована країною-терористкою росією.  

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті