У росії дозволять розкривати лікарські таємниці для поліції без рішення суду

Рада Федерації РФ схвалила законопроєкт, який дасть змогу поліції безпосередньо без рішення суду запитувати відомості про пацієнтів, що становлять лікарську таємницю, - пише «Сибирь.Реалии». 

«Після того, як закон підпише президент, поліцейські отримають право запитувати у лікарень і медорганізацій персональні медичні дані в рамках адміністративного нагляду», - зазначає видання.

Співробітникам МВС також розкриватимуть особисті дані пацієнтів із хронічними і затяжними психічними розладами з тяжкими і частими загостреннями, диспансерне спостереження за якими встановлено на тлі схильності до вчинення суспільно небезпечних дій.

Відомо, що законопроєкт підготував МОЗ, у квітні уряд вніс його до Держдуми. У ньому йдеться про те, що наявність «схильності до вчинення суспільно небезпечних дій» встановлюватимуть медики під час диспансерного спостереження за пацієнтами. А також встановлює підстави для «взаємодії органів внутрішніх справ і медичних організацій», завдяки якій лікарі будуть зобов'язані надавати відомості, що становлять лікарську таємницю, без згоди громадянина або його законного представника.

Досі російський федеральний закон «Про основи охорони здоров'я» встановлював, що до лікарської таємниці належать будь-які відомості про факт звернення громадянина по надання медичної допомоги, стан його здоров'я та діагноз, а також інші відомості, отримані під час його медичного обстеження та лікування. Розголошення таких відомостей не допускається, за винятком випадків, визначених законом. До них належить письмова згода громадянина або його законного представника, а також особливі випадки - наприклад, необхідність надання медичної допомоги неповнолітньому, військово-лікарська експертиза або розслідування нещасного випадку на виробництві. Лікарська таємниця не має терміну давності, а отже, розголошувати її не можна навіть після смерті людини.

«У Росії все частіше політв'язнів відправляють на примусове лікування до психіатричних лікарень. Причиною може стати і антивоєнний пост у соцмережі, і робота на виборах. Так влада розправляється з неугодними, і її методи дедалі більше нагадують каральну психіатрію радянських років», - підсумувало видання.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті