У РФ перед наступом ЗСУ на Курщину розпустили раду оборони області, що послабило кордон — WSJ

За кілька місяців до наступу українських військ на Курську область, генерал армії РФ Олександр Лапін розпустив раду, яка займалася посиленням захисту цього регіону, яка і так вважалася вразливою. Через це на кордоні з росією утворилася прогалина в обороні, якою і скористалися ЗСУ. Про це повідомляэ "Громадське" з посиланням на Wall Street Journal.

За даними видання, українські сили застали росіян у безладі під час наступу на Курщину. WSJ пише, що Лапін не сам «відкрив ворота» до наступу на цей регіон — він зіткнувся з критичною нестачею людей на цьому напрямку. А втім, його помилка є типовою для вищого керівництва, яке часто відірване від реалій поля бою, вказує видання.

Невідомо, чи допомогла б розпущена генералом Лапіним міжвідомча рада, яка відповідала за безпеку в Курській області. Однак без такого централізованого органу зусилля москви витіснити українську армію з території РФ досі були хаотичними і неефективними.

У виданні вказують, що генерал Лапін знав про пересування військ поблизу російського кордону, однак він не став посилювати оборонні лінії або встановлювати міни, як це було напередодні українського контрнаступу влітку 2023 року.

Коли українські війська зайшли на нічийну територію між Україною і РФ, вони не зустріли жодного опору, а всередині Росії не було сил територіальної оборони, які б допомогли їх сповільнити, а першими їх зустріли призовники з 488 мотострілецького полку та 144 мотострілецької бригади, які не мали б воювати.

WSJ також згадує, що такий провал Лапіна трапляється вже не вперше. Саме він очолював угруповання російський військ на Харківщині у вересні 2022 року, коли українські війська за трохи більше ніж тиждень звільнили майже всю область.

Як повідомлялося, ЗСУ оточили частини російської армії у Курській області 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті