"У путіна імперська пухлина в голові" – Кулеба закликав ООН до максимального тиску на РФ

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав країни ООН чинити максимальний тиск на росію, аби вона припинила порушення щодо українських дітей і повернула їх додому. Про це він, зачитавши уривки зі щоденників дітей, які пережили жахіття війни, заявив на відкритих дебатах Генеральної Асамблеї ООН "Ситуація на тимчасово окупованих територіях України" 18 липня, - пише "Укрінформ".

"Чому в цих та мільйонів інших українських дітей вкрадене дитинство? Тому що в Путіна імперська пухлина в голові. Тому що росія не зважає на страждання дітей заради досягнення своїх хворих політичних цілей", – сказав Кулеба.

За словами міністра, російське повномасштабне вторгнення позбавило нормального життя всі 7,5 млн українських дітей. Майже дві третини з них стали внутрішніми переселенцями або виїхали за межі України. Росія вбила щонайменше 494 українські дитини й поранила 1052, щонайменше 379 дітей зникли безвісти під час бойових дій.

Просто зараз, як додав Кулеба, росія продовжує масове викрадення та депортацію українських дітей.

"Огидний, жахливий геноцидний злочин, за який Путіна та його уповноважену з прав дітей (Марію Львову-Бєлову. – "ОстроВ") вже розшукує Міжнародний кримінальний суд", – зауважив він.

Зазначається, що на сьогодні щонайменше 19474 дитини незаконно депортовані, з них 4390 є сиротами або позбавлені батьківської опіки, підкреслив міністр і додав, що досі вдалося повернути лише 383 дитини.

"Ми маємо спільно вимагати від росії негайно надати список дітей, яких вивезли з України в росію, а також забезпечити доступ до цих дітей представникам міжнародних правозахисних і моніторингових місій. Росія має звільнити українських дітей і повернути їх до їхніх родин", – зазначив Кулеба й закликав розробити міжнародні інструменти для покарання за викрадення цивільних осіб та організації безпечного повернення таких заручників з полону додому.

Міністр наголосив, що, згідно з Римським статутом, затримання цивільних може розглядатися як воєнні злочини та злочини проти людяності, а також є знаряддям геноцидної війни Москви.

Раніше "ОстроВ" публікував історії двох дівчат-підлітків з Херсонщини, яких матері змогли повернути з росії після незаконного вивезення.

Статті

Країна
17.10.2024
10:00

Агросектор України: мінна загроза

Ще у 2014 р. Уакраїна увійшла до п'ятірки країн з найбільшою замінованою територією. Сусіди за рейтингом: Сирія, Афганістан, Ємен та М'янма. Після повномасштабного рашистського вторгнення у 2022 р. ми очолюємо цей сумний список.
Світ
16.10.2024
07:41

«Наші війська вже підійшли до Миргорода». Російські ЗМІ про Україну

Ніхто не гарантує, що всі країни єдиним фронтом стануть на захист члена НАТО... Для самого альянсу немає жодної причини включати в себе Україну. Він і так користується нею як своїм плацдармом, не несучи при цьому жодної відповідальності.
Країна
15.10.2024
10:54

Друга річниця "повернення Донбасу додому": фестиваль міфів

Сама ідея апелювати до історії, говорячи про належність території до державних утворень, межі яких постійно змінювалися, – у сучасному світі виглядає дивно.
Всі статті