У Польщі заявили, що першим у переговорах про членство України в ЄС буде питання ексгумацій польських жертв Волинської трагедії

Польща планує порушити питання ексгумацій польських жертв Волинської трагедії у першому розділі переговорів про членство України у Європейському Союзі. Про це заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Владислав Теофіл Бартошевський, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Polsat News.

"Першим розділом переговорів щодо вступу України до ЄС буде верховенство права та правосуддя. У рамках цього, безумовно, обговорюватиметься питання ексгумацій (жертв Волинської трагедії - ред.)", - сказав Бартошевський.

Він зазначив, що "якщо цей розділ не буде закрито, то Україна не просунеться в наступних розділах".

За словами заступника глави МЗС Польщі, можливість проведення ексгумацій польських жертв і гідного поховання "абсолютно очевидне в нашій культурі".

"Ми не шантажуємо Україну, ми просто говоримо, що вони повинні поводитися за європейськими правилами. Ми не хочемо помсти, ми не вимагаємо покарання, ми просто хочемо гідного поховання наших предків", - додав Бартошевський.

Видання нагадало, що у 1943 році стався конфлікт між українцями та колоністами-поляками на Волині, внаслідок якого загинула велика кількість мирних жителів з обох боків. Польща та проросійська пропаганда називає ці події "волинською різаниною".

Нещодавно міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Каміш заявив, що офіційна Варшава не повинна схвалювати членство України в Європейському Союзі доти, доки не буде вирішено питання щодо Волинської трагедії 1943 року. На його думку, на тлі євроінтеграції України влада Польщі має "поставити ультиматум".

Водночас президент Польщі Анджей Дуда виступив проти блокування вступу України до ЄС через Волинську трагедію.

Статті

Світ
30.09.2024
16:00

“Білий дім зважив на побоювання американської розвідки”. Західні медіа про Україну

Неприязнь Трампа контрастувала з обіцянками підтримки, які Зеленський отримав від президента Байдена і віце-президентки Камали Гарріс.
Донбас
29.09.2024
20:12

«Ми вчимося видобувати вугілля з нуля». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу лякали обивателів смартфонами відомих фірм і пропагандою «європейських цінностей», яка чатує на них у сервісах VPN. Донецькі та луганські чиновники прогнозували небувалий розквіт вугільної промисловості, яку...
Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Всі статті