У МЗС Естонії різко відреагували на рішення Угорщини спростити в'їзд росіянам і білорусам

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна різко розкритикував нову імміграційну систему Угорщини, яка дає змогу громадянам Росії та Білорусі отримати доступ до Шенгенської зони. Про це, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

На думку Тсахкни, поведінка Угорщини суперечить зовнішній політиці та політиці безпеки Євросоюзу і показує, що прем'єр-міністр Віктор Орбан грає за команду противника.

"Це дуже погано, це рух у неправильному напрямку, а також це пряма загроза внутрішній безпеці Європи, тому що з Росії та Білорусі можуть приїхати люди з абсолютно різними цілями. І оскільки Шенген – це простір вільного пересування, то це питання стосується не тільки території Угорщини, ці особи за сьогоднішніх умов матимуть свободу пересування Європою, зокрема, наприклад, можуть приїжджати в Естонію", – сказав міністр.

Тсахкна наголосив, що цей крок істотно збільшить імовірність того, що Росія зможе організовувати всілякі гібридні операції в країнах Євросоюзу.

На його думку, рішення Угорщини докорінно суперечить тому, що було погоджено в Євросоюзі, що стосується ставлення до Росії як до країни-агресора і загрози, яка походить від неї для нас.

Тсахкна зазначив, що в Європейському союзі ініційовано процедуру за сьомою статтею, унаслідок чого право голосу Угорщини може бути призупинено.

"Я думаю, що тут потрібно рухатися вперед, оскільки мають бути зроблені якісь конкретні висновки. І це стосується не тільки цього одного рішення, а й ширшої картини", – сказав міністр закордонних справ.

"Адже Орбан їздив до Москви, де представив мирний план, так би мовити, від імені Євросоюзу, на який він не мав жодного мандата. Ми це абсолютно не обговорювали", – сказав він.

Нагадаємо, у липні Угорщина опублікувала деталі нової системи прискореного оформлення віз для громадян восьми країн, включаючи Росію і Білорусь, які зможуть в'їжджати до Угорщини без безпекових перевірок або інших обмежень. 

Як повідомлялося, Чехія пропонує обмежити пересування дипломатів РФ у Шенгенській зоні.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті