У Чехії за мародерство судять добровольця, що воював на боці України

У Чехії судять 27-річного Філіпа Сімана — добровольця, який воював на боці України. Його звинувачують у незаконній службі в українській армії та мародерстві в місці бойових дій. Про це повідомляє "Громадське" з посиланням на České noviny.

Як повідомляється, наприкінці березня 2022 року Сіман воював в українському добровольчому батальйоні «Карпатська Січ», попри те, що не мав дозволу на це від президента країни. В Україні він пройшов базовий вишкіл та отримав зброю. Разом зі своєю групою, яку він очолював, Сіман мав патрулювати окопи в Ірпені та Бучі, а також проводити «зачистки».

Як ідеться в обвинувальному акті проти нього, у вільний від служби час Сіман привласнював речі як загиблих солдатів, так і цивільних. Зокрема, він украв золоту каблучку, злитки золота і срібла, інші ювелірні вироби, готівку, а також пристрій для читання електронних книг, сонцезахисні окуляри Gucci та дихальну маску з літака.

За словами прокурора, обвинувачений мав знати основні норми міжнародного гуманітарного права, оскільки раніше був військовослужбовцем. Сімана затримали українські військові у квітні 2022 року, однак потім він звільнився і повернувся до Чехії.

На суді він пояснив, що поїхав воювати в Україну, бо його родина звідти. Він визнав, що не отримав дозволу від президента на службу в іноземній армії, але, за його словами, він ухвалив своє рішення на основі публічної заяви прем’єр-міністра Петра Фіали, який на початку березня 2022 року обіцяв скасування смертної кари для людей, які воюватимуть за Україну.

Сіман сказав, що всі підрозділи базувалися в покинутих будинках українських мешканців, тому для бійців «було звичайною справою використовувати підручні засоби». Водночас знайдені цінності, гроші або електроніку, несли «у штаб» на випадок, якщо росіяни знову захоплять територію.

Крім того, Сіман запевнив, що не вкрав, а отримав від керівництва перстень, який начебто був частиною історії про загиблого російського солдата. А пристрій для читання електронних книг він забрав, бо думав, що це планшет, який може містити розвідувальну інформацію.

Також колишній чеський доброволець каже, що військові дозволили йому залишити собі срібні злитки, а золотий він начебто лише сфотографував на свій телефон. Будь-які інші коштовності, гроші та окуляри він не брав.

Щодо кисневої маски, він сказав, що забрав її, щоб вона нагадувала йому про службу в Україні, але визнав, що викрадення цих речей було морально неправильним.

Тепер за службу в іноземній армії суд може засудити його до п'яти років позбавлення волі, але за мародерство йому загрожує виняткове покарання.

Як повідомлялося, український суд гальмує процес передачі справи фігуранта катівні "Ізоляція" в Донецьку до Франції.  

Статті

Країна
05.07.2024
12:15

"Муніципальна няня" тепер і для ВПО: особливості програми

Тепер у всіх тих батьків, які переїхали з постраждалих громад і самі виховують дітей, без підтримки рідних і близьких, є можливість отримати гроші від держави на фінансування послуг няні
Країна
04.07.2024
10:23

Земельна реформа, рейдери, війна і не тільки… Про що не мовчать фермери прифронтової Дніпропетровщини

Що насторожує в цій реформі? Під час війни можливість концентрувати в одних руках до 10 тис гектарів землі – погана історія. Уявіть, що аграрій скупить ці 10 тисяч в одній громаді. Це породжує монополію, монополія –  корупцію.
Країна
03.07.2024
13:57

Економіка: зростання всупереч війні

Українська економіка збереже позитивну динаміку цього року всупереч усім викликам повномасштабної війни. Такого обнадійливого висновку дійшли експерти Світового банку (СБ), аналізуючи підсумки перших 5 місяців.
Всі статті