Туреччина буде купувати скраплений природний газ у США, чим зменшить залежність від енергоносіїв РФ

Туреччина купуватиме скраплений природний газ у США, щоб зменшити залежність від російських енергоносіїв. Про це заявив міністр енергетики Туреччини Альпарслан Байрактар в інтерв'ю Financial Times, - пише ТГК ZN,UA. 

Зараз Анкара веде переговори з американською енергетичною компанією ExxonMobil про купівлю 2,5 млн тонн СПГ на рік. Попередньо такий обсяг коштуватиме Туреччині $1,1 млрд.

За словами міністра, країна, яка імпортує майже весь свій природний газ, прагне створити "новий портфель поставок", який зробить її "менш залежною від будь-якого одного партнера". 

Переговори відбуваються на тлі поліпшення відносин між Туреччиною і США після того, як Анкара зняла вето на вступ Швеції до НАТО, а Вашингтон погодився продати Туреччині винищувачі F-16 на мільярди доларів.А також у той час, коли Туреччина прагне перепозиціонувати себе як регіональний енергетичний хаб. 

Байрактар стверджує, що Анкара також зверталася до інших американських компаній щодо укладання угод про постачання СПГ, оскільки прагне диверсифікувати свої поставки природного газу до того, як деякі з її довгострокових контрактів з росією закінчаться у 2025 році, а контракти з Іраном — наступного року. Анкара також має довгострокові угоди з Алжиром та Оманом.

Туреччина доклала великих зусиль для розширення своєї інфраструктури для прийому і зберігання СПГ. Близько 30% турецького імпорту природного газу в минулому році становив СПГ, порівняно з 15% у 2014 році.

Туреччина також розпочинає власні розвідку та видобуток, включаючи велику газову ділянку в Чорному морі та буріння нафтових свердловин на південному сході країни.

Статті

Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Всі статті