Термінали Starlink, якими користується армія РФ, прискорили захоплення Вугледару - WP

Термінали Starlink допомогли РФ просунутися на фронті. Зокрема з їх допомогою росіянам вдалось захопити Вугледар. Про це повідомляє видання The Washington Post, яке цитує РБК-Україна.

Видання зазначає, що раніше українська армія мала головну перевагу над росіянами, які чисельно переважали й були краще озброєні - доступ до інтернету через термінали Starlink, однак тепер їх використовують і окупанти.

Нелегальні термінали Starlink дозволяють росіянам:

  • використовувати супутниковий інтернет для покращення координації під час штурмів,
  • здійснювати більше вильотів безпілотників
  • бити по українським військам точним артилерійським вогнем.

Зауважимо, що термінали Starlink, які дають командирам можливість бачити поле бою в реальному часі за допомогою безпілотників і забезпечують безпечний зв'язок між військовими, підпадають під заборону постачання американської електроніки до Москви.

Проте видання пише, що, за словами українських військових, існує успішний чорний ринок постачання терміналів Starlink росіянам на фронті, і їх розповсюдження стало важливим фактором нещодавніх перемог Росії під час наступу.

Офіцер 72-ї механізованої бригади, яка захищала район Вугледара з 2022 року і нещодавно була змушена відступити, назвав використання Росією комплексу Starlink одним із важливих факторів, поряд з нестачею живої сили і озброєння, що прискорили падіння Вугледара.

Як повідомлялося, українські захисникиі на півдні завдали вогневого ураження по місцях дислокації ворога, вогневих позиціях і тилах, знищивши два Starlink окупантів, човен і аж 16 гармат.

Статті

Донбас
13.10.2024
18:11

У Луганську Путін дякував кожному, хто кидав папірець в урну. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Очікувано минулого тижня найважливішою темою ЗМІ окупованого Донбасу став день народження російського диктатора Путіна. Своєрідний старт цунамі привітань від місцевих колабораціоністів усіх мастей дав спікер Кремля Дмитро Пєсков. «Президент... не...
Луганськ
12.10.2024
09:00

Територія відсутня, а бюджет є: яким чином контролюються бюджетні витрати Луганської області

"Оскільки військові адміністрації здебільшого закуповують необхідні розхідні матеріали, то великих закупівель, які потенційно можуть викликати суспільний інтерес, практично немає".
Країна
11.10.2024
13:38

Бюджет-2025: стеля можливостей

Соціальні виплати наступного року не підвищуватимуться (за винятком пенсій), воєнні витрати також залишаться на нинішньому рівні. Такими є головні особливості проєкту держбюджету-2025
Всі статті