Театр "Гармидер" з Луцька показав у столиці історії про Полісся

Луцький театр "Гармидер" 20  плказав  у Центрі Леся Курбаса в Києві виставу «Пʼять Пісень Полісся» у постановці Руслани Порицької за пʼєсою сучасної української драматургині Людмили Тимошенко. 

За лічені дні квитки на показ 21 січня було розкуплено, тому в театрі оголосили про додатковий показ у суботу 20 січня.

Вистава "Пʼять Пісень Полісся" була створена театром на волонтерських засадах власним ресурсом, не отримуючи жодних державних чи грантових коштів. 

У п'єсі Людмили Тимошенко зібрані пʼять коротких історій, що трапились на українському Поліссі за останні 100 років. П'єса з моменту написання авторкою у 2020 році була перекладена англійською, польською мовами і отримала низку відзнак і гран-прі українських та міжнародних конкурсів сучасної драми.

У виставі розкриваються історії крізь колоніальний вплив імперської влади на українське суспільство. Вистава - погляд-рефлексія у власне минуле і одночасно - занурення у сучасний контекст українського суспільства, де панували пеані стереотипи, шаблони і знецінення власного коріння. У фокусі - людина, яка не може вільно мислити і жити, якщо не знає своєї землі, традицій і не усвідомлює цінність власних вчинків.

Вперше п’єсу було поставлено у 2022 році у Національному драматичному театрі імені Марії Заньковецької в Львові (режисер: Ігор Білиць), а в липні 2023 року — в театрі «Гармидер». Після цього постановку цього тексту здійснили ще 4 українські театри. Таким чином у 2023 році п'єса стала прикладом як сучасна українська драматургія може завойовувати українську сцену.

Гастролі «Гармидера» у Києві започатковують співпрацю театру з «Алгоритмом дій». Це громадська платформа, яка прагне створити креативний хаб у Луцьку, а також має ще одну важливу мету: промоцію Луцька в Україні, як осередка креативних індустрій. Тому партнерство із театром, який 20 років веде соціокультурний діалог із лучанами піднімаючи гострі і актуальні теми, стало закономірним.

«Для нас важливо заявляти про Луцьк на театральній мапі України. Також нам цінна думка професійного глядача, столичного глядача, адже це стимулює до подальшого розвитку. Крім того, ми глибоко розуміємо колорит Полісся і ще й тому хочемо поділитися цією історією в Києві. Ми надзвичайно вдячні нашим партнерам, які розділяють з нами цінності і підтримали ці гастролі» — підсумувала керівниця театру і режисерка вистави Руслана Порицька.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті