"Так відверто агресор обходить санкції": у Зеленського завили, що експорт з ЄС у напрямку Закавказзя й Середньої Азії зріс на сотні відсотків

Експорт з деяких країн ЄС у напрямку країн Закавказзя й Середньої Азії зріс на сотні відсотків з 2022 року - таким чином Росія обходить санкції. Про це заявив радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк, опублікувавши відповідний пост у Телеграм 9 жовтня.

"Зрозуміло, що в держав немає абстрактних друзів - лише національні інтереси. Яскравою ілюстрацією цієї простої максими є показники торгівлі членів ЄС із країнами Закавказзя та Середньої Азії. З 2022 року європейський експорт у цьому напрямку зріс на сотні відсотків. Живить цей дивний розквіт передусім... українська трагедія: на ті ж сотні відсотків злетів імпорт із країн-сусідів до РФ. Так примітивно й відверто агресор обходить торговельні санкції, затягуючи до себе не лише побутові товари, але й інструменти та компоненти для виробництва озброєння. Це вже банальна істина", - написав Подоляк.

Він також опублікував діаграми, які ілюструють зростання експорту до Киргизстану з Німеччини, Польщі, Іспанії, Італії, Австрії та Чехії. 

За словами Подоляка, до економічного зиску, який отримує РФ, додається й політичний. 

"Через великий паралельний імпорт підсанкційних товарів Кремль формує навколо себе буферну зону із сателітів, міцно пов’язаних з ним високомаржинальною торгівлею, а тому безпосередньо зацікавлених у "незакінченні війни проти України". Вівці грають у вовчій команді. Держави, які завтра з високою ймовірністю стануть наступними жертвами прагнення росіян до розширення кордонів, сьогодні допомагають імперії вистояти під зовнішнім тиском. Цікаво, як бачать свій національний інтерес країни Європи, що ціннісно солідаризуються з Україною, а на ділі часто нарощують експорт до РФ через різноманітних посередників", - констатував Подоляк.

"Безпрецедентними називають торговельні санкції, запроваджені проти агресора після початку великої війни. На жаль, так само безпрецедентними є зусилля бізнесу - часто за сприяння влади в багатьох країнах, - покликані перетворити ці санкції на порожню формальність. То в чому ж сенс цієї "гри"?", - риторично питає Подоляк.

Раніше Зеленський повідомив про введення санкцій проти зрадників України та військового виробництва у росії.

Статті

Донецьк
09.10.2024
21:00

Остання фортеця вуглепрому на Донеччині. Чому люди залишаються працювати попри небезпеку

Шахтоуправління «Покровське» – єдине вугільне підприємство, яке зараз працює у Донецькій області. До війни кількість працівників тут складала близько 10 000 людей, а видобуток вугілля на рік – до 8 мільйонів тон.
Світ
09.10.2024
11:20

«Росії заморожування конфлікту абсолютно не потрібне». Російські ЗМІ про Україну

"Для Росії заморожування конфлікту «тут і зараз», в умовах, коли шальки терезів дедалі виразніше схиляються на нашу користь, не лише абсолютно не потрібне, а й навіть було б згубним у стратегічному плані"
Країна
08.10.2024
23:19

"Вистояли якимось дивом", або підсумки туристичного сезону у Криму

Якщо для туристів порівняно низькі ціни на відпочинок – це однозначний плюс, то місцеві жителі, багато з яких весь рік живуть за рахунок літнього сезону, в жаху від того, що втрачають заробіток.
Всі статті