Ситуація на ЗАЕС украй нестабільна - МАГАТЕ

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі після того, як відвідав Запорізьку АЕС, назвав ситуацію на електростанції "надзвичайно нестабільною". Про це повідомляється на сайті МАГАТЕ.

"Ситуація з ядерною безпекою на Запорізькій атомній електростанції є надзвичайно нестабільною. Втрата Каховського водосховища стала катастрофою для регіону в цілому, а також додала серйозних труднощів для цієї великої атомної електростанції", - заявив Гроссі.

Зазначається, що в МАГАТЕ усвідомлюють щодо інформації про можливість замінування в районі водойми-охолоджувача АЕС. Під час відвідин Гроссі мін не було виявлено, але агентство має інформацію про попереднє розміщення мін як всередині станції, так і по її периметру.

"Наша оцінка цих конкретних місць розміщення полягає в тому, що, хоча наявність будь-якого вибухового пристрою не відповідає стандартам безпеки, основні функції безпеки об'єкта не будуть суттєво порушені. Ми стежимо за цим питанням з великою увагою", - сказав Гроссі.

Також відомо, що протягом останніх двох тижнів ЗАЕС отримувала необхідну їй охолоджуючу воду із запасів, що зберігаються у скидному каналі розташованої поруч Запорізької теплоелектростанції.

"Додатково до потенційних небезпек, з якими стикається станція, ЗАЕС залишається залежною від однієї діючої лінії електропередачі 750 кіловольтів (кВ) для зовнішньої електроенергії, необхідної їй для охолодження реактора", - додали в МАГАТЕ.

Як повідомлялося, Україна більше не отримує інформацію про радіаційний стан на окупованій ЗАЕС. 

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті