Сибіга закликає Європу посилити підтримку енергетичної стійкості України

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга закликав європейських колег посилити підтримку енергетичної стійкості України напередодні зими під час Ради міністрів закордонних справ ЄС 14 жовтня. Про це повідомили на сайті МЗС України 14 жовтня.

"Останнім часом ми стали свідками ударів Росії по нашим портам і цивільним суднам. Такими діями росіяни намагаються не лише послабити економіку України, особливо напередодні зими, але й підірвати глобальну продовольчу безпеку. ...Ми вдячні ЄС за зусилля зі зміцнення стійкості енергосистеми України та задоволення наших негайних потреб в енергетичній сфері. Йдеться як про відновлення, так і про підключення додаткових джерел та стабілізацію системи. Ми цінуємо готовність ЄС втілити низку додаткових кроків, які задовольнять частину потреб у енергоспоживанні цієї зими. Розраховуємо також на лідерську роль Єврокомісії у залученні більшої кількості партнерів до надання енергетичної підтримки для України", - цитуються слова міністра.

Уточнюється, що Сибіга взяв участь у Раді міністрів закордонних справ Європейського Союзу онлайн на запрошення високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля.

Очільник МЗС України поінформував європейських колег про ситуацію на полі бою та пріоритетні військові потреби українських захисників. Він також розповів про постійні обстріли Росією українських міст і громад, критичної цивільної інфраструктури та енергетики, нещодавні удари по цивільних суднах і портовій інфраструктурі.

Крім того, Сибіга повторив заклик до зняття обмежень на використання Україною далекобійних спроможностей проти законних військових цілей на території РФ, а також заклик ухвалити рішення про використання протиповітряних спроможностей сусідів України для збиття російських ракет і дронів в українському небі.

Раніше повідомлялось, що через російські удари втрати енергетичних потужностей України перевищують 9 ГВт - цього було б достатньо для забезпечення 4 країн ЄС.

Статті

Донбас
13.10.2024
18:11

У Луганську Путін дякував кожному, хто кидав папірець в урну. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Очікувано минулого тижня найважливішою темою ЗМІ окупованого Донбасу став день народження російського диктатора Путіна. Своєрідний старт цунамі привітань від місцевих колабораціоністів усіх мастей дав спікер Кремля Дмитро Пєсков. «Президент... не...
Луганськ
12.10.2024
09:00

Територія відсутня, а бюджет є: яким чином контролюються бюджетні витрати Луганської області

"Оскільки військові адміністрації здебільшого закуповують необхідні розхідні матеріали, то великих закупівель, які потенційно можуть викликати суспільний інтерес, практично немає".
Країна
11.10.2024
13:38

Бюджет-2025: стеля можливостей

Соціальні виплати наступного року не підвищуватимуться (за винятком пенсій), воєнні витрати також залишаться на нинішньому рівні. Такими є головні особливості проєкту держбюджету-2025
Всі статті