Світовий банк схвалив проєкт LEARN на $415 млн для підтримки 1 млн школярів і вчителів в Україні

Рада директорів Світового банку схвалила новий системний проєкт в Україні "Підвищення доступності та стійкості освіти в умовах кризи в Україні" (LEARN) загальною вартістю $415 млн, спрямований на поліпшення початкової та середньої освіти в Україні, який охопить один мільйон учнів, учителів і працівників шкіл. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Світовий банк.

"Украй важливо пом'якшити вплив війни на дітей, особливо з найбільш вразливих сімей, мінімізуючи розриви навчального процесу", - заявив регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Боб Сом.

Уточнюється, що в програмі LEARN передбачаються заходи, спрямовані на поліпшення загальних умов безпеки в школах, забезпечення безоплатного проїзду для вразливих категорій учнів, навчання вчителів, закупівлю підручників і поліпшення управління в секторі освіти. Проєкт також має на меті допомогти впровадженню комплексної реформи освіти в 1-12 класах, відомої як Нова українська школа (НУШ), яка відповідає стандартам ЄС, зазначив СБ.

"Проєкт LEARN допоможе тисячам українських учнів повернутися до захищених умов навчання", - наведено в релізі слова міністра фінансів Сергія Марченка.

Уточнюється, що проєкт реалізується з використанням фінансового інструменту "Програма кредитування з прив'язкою до результатів, Program-for-results" (PforR).

Мінфін зазначає, що LEARN спрямований на поліпшення умов для викладання та навчання, що реалізуються за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам.

СБ зазначає, що початкове фінансування програми LEARN включає $235 млн із коштів Цільового фонду з надання необхідної кредитної підтримки Україні (ADVANCE Ukraine) Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР), $150 млн із коштів Спеціальної програми відновлення України та Молдови Міжнародної асоціації розвитку (МАР) та $30 млн від Цільового фонду підтримки, відновлення, відбудови та реформування України (URTF). Програма передбачає фінансування, засноване на результатах, яке можна масштабувати за наявності додаткових коштів.

Як зазначено в релізі Мінфіну, підписання угоди за проєктом має відбутися у вересні 2024 року, і до кінця 2024 року за результатами досягнення попередньо визначених показників Україна зможе отримати $200 млн до загального фонду державного бюджету.

Відповідальним виконавцем проєкту PforR LEARN у нагляді та координації є Мінфін України. Водночас профільною впроваджувальною установою визначено Міністерство освіти і науки України, яке відповідатиме за впровадження проєкту LEARN, його моніторинг й оцінку.Україна отримала від Євросоюзу 4,2 млрд євро. Кошти підуть на соцпрограми, гуманітарну сферу та важливі бюджетні програми. 

Як повідомлялося, Україна отримала від Євросоюзу 4,2 млрд євро, кошти підуть на соцпрограми, гуманітарну сферу та важливі бюджетні програми. 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті