США передали Україні викрадені росією чотири середньовічні шаблі

США передали Україні викрадені Росією чотири середньовічні шаблі. Про це  повідомляє Міністерство культури та стратегічних комунікацій.

"У рамках офіційного візиту міністра культури та стратегічних комунікацій України Миколи Точицького до США американська сторона передала культурні цінності, викрадені росією, які, ймовірно, походять з тимчасово окупованих територій України", - йдеться в повідомленні міністерства.

Зокрема, у приміщенні постійного представництва України при ООН заступник міністра національної безпеки США з питань стратегії, політики та планування Роберт Сільверс передав чотири середньовічні залізні шаблі, датовані 9-13 століттям.

За словами Сільверса, їх виявили, коли декілька митних і прикордонних службовців у міжнародному поштовому відділенні в Ньюарку, штат Нью-Джерсі, побачили згорток, у якому, як стверджувалося, містився набір для барбекю.

"Службовці оглянули й відправили пакунок на подальшу перевірку. Потім наші експерти звернулися до Національного музею історії України в Києві, передали фотографії, і так було встановлено, що це предмети культурної спадщини, скарби самобутнього минулого України", - додав він.

Згідно з повідомленням, ще сім цінностей перебувають у процесі ідентифікації українськими експертами на основі наданих фотографій.

Статті

Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Країна
25.09.2024
14:09

Квартирний бум проти переселенців. Їдеш від війни – залишай дітей, старих та тварин

Вимушені переселенці стають легкою здобиччю для недобросовісних власників. На жаль, навіть договір не завжди може захистити орендарів.
Донецьк
23.09.2024
12:17

Перейменування на Донеччині: як у 2024 році змінювали назви, пов'язані з РФ

Вже втретє за останні 10 років населенні пункти Донецької області стикаються із необхідністю масово змінювати назви об’єктів топоніміки на своїй території.
Всі статті