США можуть надати Україні крилаті ракети великої дальності JASSM - ЗМІ

Адміністрація президента США Джо Байдена “відкрита” для відправки в Україну крилатих ракет великої дальності JASSM, що додасть отриманим Україною F-16 більшої бойової потужності, оскільки прагне отримати подальший імпульс у боротьбі з Росією. Про це повідомляє "Суспільне" з посиланням на Politico та три джерела в адміністрації Байдена.

Зазначається, що готовність Білого дому надати Україні ракети “повітря-поверхня” з’явилася на тлі успішної наземної операції України всередині Росії.

За словами одного з чиновників адміністрації Байдена, остаточне рішення щодо відправки ракет наразі немає, однак адміністрація зараз працює над складними деталями. Йдеться про перевірку передачі чутливих технологій і забезпечення того, щоб українські літаки могли запускати ракету вагою близько 1088 кг (2400 фунтів), яка несе боєголовку вагою понад 453 кг (1000 фунтів).

Пентагон відмовився коментувати, чи схвалив він передачу ракети, пише видання.

“Ми розглядаємо низку варіантів, щоб задовольнити потреби України в безпековій допомозі, однак у нас немає інформації, щоб надати”, — сказав речник Пентагону Джефф Юргенсен.Як відзначає видання, ракети повітряного базування дадуть українським військово-повітряним силам можливості, якими володіють лише кілька інших країн: запуск крилатої ракети на відстань понад 320 км (200 миль) з винищувача четвертого покоління американського виробництва.

Поки тривають переговори в Білому домі та Пентагоні, представник адміністрації попередив, що потрібно виконати багато роботи, перш ніж будь-які ракети справді досягнуть України, включно з тим, щоб переконатися, що наявні в Києві літаки радянських часів і щойно поставлені F-16 можуть запускати ракету по цілях на відстані понад 370 км (230 миль).

Пентагон вже працює з Україною над цими технічними питаннями, повідомили двоє людей.

JASSM, розроблені компанією Lockheed Martin і вперше прийняті на озброєння на початку 2000-х років, дуже рідко використовувалися США в бойових діях, також США ділилися цією зброєю лише з кількома близькими союзниками.

Виробник ракет Lockheed Martin поставив ВПС США і союзникам понад 4100 ракет JASSM у різних конфігураціях за ці роки, а нова виробнича лінія в Алабамі виробляє близько 45 ракет на місяць, щоб досягти мети в 7200 ракет, згідно з даними Пентагону.

Нагадаємо, у Білому домі анонсували нові пакети військової допомоги Україні. 

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті