США дозволили Україні бити американською зброєю по РФ на глибину не більше 100 км - Washington Post

США обмежили глибину застосування американського озброєння по території РФ 100 кілометрами від російсько-українського кордону. Про це пише газета Washington Post із посиланням на двох українських чиновників, які говорили на умовах анонімності, - повідомляє ВВС.

Зазначається, що 20 червня представник Пентагону Чарлі Дітц пояснив, що США дали Києву згоду на використання американського озброєння для ударів у відповідь по території РФ там, де російська армія робить спроби вторгнутися на територію України. Це включає дозвіл використовувати американські ППО для того, щоб збивати російські літаки, які перебувають у повітряному просторі РФ, але збираються атакувати територію України, додав Дітц.

"Це не питання географії або певного радіусу [застосування озброєння], це питання здорового глузду, - заявив Дітц. - Якщо Росія атакує Україну з-за кордону, то Україна повинна мати можливість завдати удару у відповідь по об'єктах, які атакують її, перебуваючи з того боку кордону".

Однак до цієї 100-кілометрової зони не потрапляють ключові російські авіабази, з яких злітають літаки, що несуть коректовані авіабомби, - вони становлять тепер найбільшу небезпеку і для військових, і для цивільних, зазначають джерела Washington Post.

Заборона на застосування американського озброєння для ударів по території РФ, що діяла два роки, дала їй змогу створити захищену зону, з якої вона обстрілювала прикордонні райони України, нагадує видання.

Отриманий три тижні тому дозвіл "виразно змінив ситуацію, особливо безпосередньо на лінії фронту", цитує Washington Post джерело в українських військових колах. Зокрема, на неї вплинуло знищення за допомогою американських HIMARS російських комплексів С-300/С-400 недалеко від кордону. Ракетні обстріли Харкова після цього припинилися, цитує видання мера міста Ігоря Терехова.

Як повідомлялося, раніше в Пентагоні заявили, що ЗСУ можуть бити зброєю США по всій території РФ, а не тільки біля Харківської області.

Напередодні глава Офісу Президента України Андрій Єрмак із послом США в Україні Бріджит Брінк обговорював дозвіл застосовувати американську зброю по військових цілях у РФ.

Статті

Донбас Країна
04.10.2024
11:01

«Космогонія»: історія Всесвіту й цивілізації від художника з Донеччини Петра Антипа

Картина складається з більше ніж 500 частин та 9 фрагментів. Вона має 10 метрів заввишки й 200 завширшки. Точна її площа – 2086,5 квадратних метрів, і це офіційно зареєстровано у Книзі рекордів України.
Країна
03.10.2024
12:04

Росія окупувала Вугледар: воєнний експерт Владислав Селезньов про наслідки

Втративши контроль над Вугледаром, ми втрачаємо можливість наносити артилерійські удари по залізничній станції у Волновасі – це один з ключових елементів російської залізничної логістики.
Країна
02.10.2024
17:06

"Ця зима встряхне і розставить все по місцях". Як в Україні розвивають відновлювальну генерацію, завдяки і попри

Немає механізмів, які б заохочували людей і організації, щоб ця електроенергія ще й допомагала б мережі. Потрібно думати на державному рівні, як це все інтегровувати в нашу енергетичну систему.
Всі статті