Шойгу повідомив, що країни БРІКС мають намір обговорити в Санкт-Петербурзі питання про завершення війни в Україні

Завершення війни в Україні стане головною темою зустрічі БРІКС, яка відбуватиметься в Санкт-Петербурзі з 10 до 12 вересня. Про це заявив секретар Ради безпеки РФ Сергій Шойгу, - повідомляє The Moscow Times.

Шойгу наголосив, що відповідна ініціатива виходить від країн - учасниць об'єднання. «Без цієї теми, природно, не обійдеться. Ба більше, я думаю, що вона буде однією з основних. У всякому разі, у представників деяких країн, з якими я сьогодні, зокрема, зустрічався, у них вона йде як основна», - сказав він в інтерв'ю “России 24”. 

Ініціатива, що складається з шести пунктів, походить від Бразилії та Китаю, зазначив глава Радбезу: «Її в позитивному ключі оцінюють понад 110 країн». Москва, за словами ексміністра, наполягатиме на позиції Володимира Путіна, яку він озвучив 14 червня. «Я не думаю, що у нас буде якось обговорюватися те, що було (на мирному саміті. - ТМТ) у Женеві», - додав Шойгу.

Видання нагадало, що 14 червня Путін висунув вимогу, щоб Україна вивела війська з усіх окупованих Росією регіонів у їхніх адміністративних межах, визнала втрату суверенітету над цими територіями, зокрема й над Кримом, відмовилася від вступу в НАТО і закріпила без'ядерний статус країни. Зі свого боку Захід має зняти з Росії всі санкції, підкреслив Путін. Він назвав ці умови «мирною пропозицією», яка дасть змогу «реально завершити війну» і поступово «крок за кроком» почати відновлювати «добросусідські відносини» з Україною. Відповідальність за наслідки відмови від його плану російський президент заздалегідь поклав на Київ і країни Заходу, пригрозивши їм «продовженням кровопролиття».

Президент України Володимир Зеленський розцінив пропозицію Путіна як неприйнятний ультиматум.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг дав зрозуміти, що такий план межує з абсурдом, оскільки передбачає ще більшу окупацію України.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті