Шмигаль провів зустріч із прем'єр-міністром Словаччини. Сьогодні відбудуться другі міжурядові консультації

Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль 7 жовтня провів зустріч із прем'єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо. Про це Шмигаль повідомив у Телеграм.

"Говорили про розвиток співпраці між нашими країнами. Про енергетичну й гуманітарну сфери. Оборонні закупівлі. Про підтримку Формули миру Президента України й нашого євроінтеграційного шляху", - зазначив прем‘єр-міністр України.

Шмигаль також зазначив, що 7 жовтня в Україні прем‘єр-міністри України та Словаччини проведуть другі міжурядові консультації.

"Зосередимося на обговоренні дорожньої карти - плану спільних заходів, який підписали під час нашого першого засідання. Це, зокрема, співпраця в інфраструктурних проєктах, економіці та енергетичній безпеці. Значна частина імпорту електроенергії до України йде зі Словаччини, яка ніколи не відмовляла в допомозі", - вказав Шмигаль.

Він додав, що Україна планує порушити питання посилення підтримки мирного плану Президента України Володимира Зеленського, підтримки членства України в ЄС, а також розмінування українських територій, гуманітарну підтримку та відновлення України. 

«Продовжуємо тісно співпрацювати у сфері оборонних закупівель. Очікуємо на підписання двосторонніх документів між Україною та Словаччиною як продовження нашої політики «нового прагматизму», - підкреслив Шмигаль.

Він акцентував, що "за цей час наші країни досягли прогресу у виконанні Дорожньої карти спільних дій, яку підписали за підсумками попередніх консультацій".

"Деякі з кроків виконані повністю, деякі - на завершальному етапі. Ми також добре просунулись у питаннях реалізації енергетичних та інфраструктурних проєктів. Словацький Уряд нещодавно схвалив Рамкову програму участі у відновленні України. Спільні проєкти в енергетиці, транспорті та інфраструктурі сприятимуть розвитку прикордонних регіонів", - написав Шмигаль.

"Подякував за готовність Словаччини ділитися власним досвідом та надавати експертну допомогу на шляху України до ЄС. Ми також досягли згоди щодо завершення роботи над вісьмома двосторонніми документами, зокрема щодо спільного контролю на пунктах пропуску. Сподіваємося підписати їх до кінця цього року", - також зазначив Шмигаль.

Як повідомлялося, з приходом нового проросійського прем'єра Роберта Фіцо Словаччина лише збільшила постачання зброї Україні.

Статті

Донбас
07.10.2024
09:53

Як із «ДНР» і «ЛНР» роблять «фабрику мрій». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Свого часу засновник радянської імперії Володимир Ленін заявив, що «з усіх мистецтв для нас найважливішим є кіно». Тож не дивно, що пропагандисти окупованого Донбасу та їхні кремлівські куратори сприйняли цю вказівку досить серйозно і вирішили...
Країна
06.10.2024
11:32

Опалсезон 2024–2025: це ми не проходили

Більш песимістичний сценарій передбачає, що вдасться відновити лише близько 2 ГВт потужності, а кількість робочих блоків АЕС буде 6-7 і при цьому зима буде холодною. Тоді система опиниться у кризовій ситуації. За найгіршим сценарієм, якщо росія...
Донбас Країна
04.10.2024
11:01

«Космогонія»: історія Всесвіту й цивілізації від художника з Донеччини Петра Антипа

Картина складається з більше ніж 500 частин та 9 фрагментів. Вона має 10 метрів заввишки й 200 завширшки. Точна її площа – 2086,5 квадратних метрів, і це офіційно зареєстровано у Книзі рекордів України.
Всі статті