Сербія відмовилася від російських винищувачів і закупила французькі на $3 млрд

Сербія відмовилася від російських винищувачів і закупила французькі на $3 млрд. Про це повідомляє Телеграм-канал The Moscow Times.

«Росія продовжує втрачати ринок озброєнь Сербії - однієї з останніх лояльних країн Європи, яка не приєдналася до санкцій і закуповувала зброю в Москві з радянських часів. Замість закупівлі російських винищувачів, яка обговорювалася з 2021 року, влада Сербії вирішила придбати французькі Rafale», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що контракт на поставку 12 літаків на суму 2,7 млрд євро ($3 млрд) підписали в четвер президенти Сербії та Франції Александр Вучич і Емманюель Макрон.

Ця угода покладе початок «стратегічним змінам» у Сербії, заявив Макрон на спільній із Вучичем прес-конференції. Він додав, що місце Сербії - в Європейському союзі.

Як повідомляє Bloomberg, під час візиту Макрона було підписано понад 10 угод про інфраструктурні проекти, постачання критичної сировини, а також про потенційний розвиток у Сербії атомної енергетики.

Контракт на винищувачі, які замінять сербським ВПС старіючий парк російських МіГ-29, було погоджено остаточно лише за кілька годин до прильоту Макрона. Франція хотіла «певних гарантій» від Белграда, повідомив Вучич, маючи на увазі непередачу технологій Росії.

У 2018-20 рр. Белград отримав із РФ чотири вертольоти Мі-35М, шість винищувачів МіГ-29, три транспортні вертольоти Мі-17В-5, зенітні ракетно-гарматні комплекси «Панцир-С1», 30 танків Т-72МС і 30 бронетранспортерів БРДМ-2МС. 

За словами Вучича, Франція наполягає на тому, щоб Сербія приєдналася до санкцій проти Росії. «Ми підтримуємо територіальну цілісність України», але приєднання до обмежень Заходу - не варіант, заявив Вучич.

Наприкінці 2021 року Міноборони Сербії повідомляло, що розглядає два варіанти поповнення флоту ВПС. Крім Rafale військові вивчали російські винищувачі. Але після введення санкцій обслуговувати російські МіГ-29 стало неможливо, скаржився Вучич у лютому минулого року. «З Росії не можна імпортувати практично нічого, що пов'язано з військовими цілями», - говорив він.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті