Росія розробила дрон «Гарпія-3» за участю китайських фахівців - Reuters

Росія розробила і випробувала нові безпілотники за участю китайських спеціалістів, - повідомляє Reuters із посиланням на два джерела з європейської розвідки та документи, отримані агентством, - інформує «Радіо Свобода». 

Білий дім висловив глибоку стурбованість повідомленням про можливе виробництво безпілотників у Китаї.

За даними Reuters, новий дрон G3 («Гарпія-3») був створений і вироблений Іжевським електромеханічним заводом «Купол» - дочірнім підприємством корпорації «Алмаз-Антей». Розробка, виробництво і випробування дрона відбулися за підтримки китайських фахівців. Також повідомляється, що «Купол» налагодив масове виробництво безпілотників на території Китаю.

Згідно з документами, «Гарпія-3» являє собою вдосконалену версію дрона «Гарпія-A1». Апарат здатний долати до двох тисяч кілометрів із корисним навантаженням у 50 кілограмів.

На запити Reuters про коментарі ні «Купол», ні «Алмаз-Антей», ні Міноборони Росії не відповіли. Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що не має інформації про подібний проект.

Представник Ради нацбезпеки США повідомив, що Вашингтон не виявив жодних доказів того, що Китай був обізнаний про проведені транзакції або причетність Пекіна до надання летальної допомоги Росії.

«Але уряд КНР також несе відповідальність за те, щоб його компанії не надавали смертоносну допомогу», - заявив представник Ради нацбезпеки.

Також він наголосив, що США готові негайно вжити заходів щодо китайських компаній, згаданих у матеріалі Reuters, і провести розслідування, щоб з'ясувати, які банки сприяли операціям із російською організацією, що перебуває під санкціями. Вашингтон також має намір узгодити свої дії з європейськими партнерами.

Раніше Reuters повідомляв, що «Купол» збирає на заводі в Іжевську дрони «Гарпія-А1» з використанням китайських двигунів і деталей. З липня 2023 року по липень 2024 року було випущено понад дві з половиною тисячі «Гарпій».

Статті

Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Країна
25.09.2024
14:09

Квартирний бум проти переселенців. Їдеш від війни – залишай дітей, старих та тварин

Вимушені переселенці стають легкою здобиччю для недобросовісних власників. На жаль, навіть договір не завжди може захистити орендарів.
Донецьк
23.09.2024
12:17

Перейменування на Донеччині: як у 2024 році змінювали назви, пов'язані з РФ

Вже втретє за останні 10 років населенні пункти Донецької області стикаються із необхідністю масово змінювати назви об’єктів топоніміки на своїй території.
Всі статті