Рішення про напад на Україну путін ухвалив ще на початку 2021 року - ЗМІ

Російський диктатор путін прийняв рішення про повномасштабну війну з Україною ще наприкінці лютого – на початку березня 2021 року. Про це йдеться у розслідуванні російського опозиційного видання "Вёрстка", -  повідомляє "Радіо Свобода".

Журналісти переговорили із джерелами, близькими до російського керівництва. За словами співрозмовників, причиною широкомасштабного збройного вторгнення для путіна значною мірою стали якась особиста образа та бажання помсти.

Негативне ставлення до України у російського президента формувалося багато років, пише "Вёрстка". Останньою краплею нібито стало закриття медіаактивів Віктора Медведчука – проросійського політика, близького знайомого путіна.

Підготовка до вторгнення тривала майже рік, але весь цей час у Кремлі виходили з невірних передумов та розрахунків, йдеться у розслідуванні. Вирішальну роль у тому, що путін вирішив розпочати вторгнення, відіграв його друг, бізнесмен Юрій Ковальчук. Він, за словами близького до Кремля співрозмовника видання, переконав путіна, що Європа розділена протиріччями і зараз є найкращим часом для швидкої операції.

Джерела "Вёрстки" стверджують, що путін збирався загрожувати Україні війною у статті "Про історичну єдність росіян та українців". Кремль опублікував її у липні 2021 року, але в остаточний варіант тексту загроза не потрапила.

Ще одне джерело розповіло журналістам, що на дискусійному клубі "Валдай" у жовтні 2021 року один з присутніх там представників силових відомств у приватних розмовах стверджував, що росія хоче змінити режим у Києві. Йшлося при цьому про готовність досягти цієї політичної мети саме силовим способом, йдеться у розслідуванні.

Ще один співрозмовник стверджує, що у грудні 2021 року, за три місяці до повномасштабного вторгнення, в росії обговорювали, як ділитимуть Україну між великими корпораціями.

За даними розслідувачів, міністр оборони Сергій Шойгу не сперечався, а навіть зрадів рішенню путіна вторгнутися на територію України. Один із співрозмовників, якого журналісти називають "старим приятелем" путіна, повідомив, що Шойгу не розумів, у якому стані перебуває армія. Глава Міноборони нібито думав, що військова операція буде не серйознішою за анексію Криму.

Джерело в адміністрації путіна стверджує, що до тривалої війни російська влада не готувалася. На війну з Україною було кинуто угруповання чисельністю 160 тисяч військовослужбовців. Цього мало для захоплення країни, де проживає 44 мільйони громадян.

Колишній чиновник Кремля у розмові з "Вёрсткой" зазначив, що практично вся політична та військова еліта росії виступає проти війни. При цьому представники вищих ешелонів влади у приватних розмовах кажуть, що мають працювати у команді. Один і співрозмовників видання розповів, що високий чиновник Держдуми не зміг піти у відставку: після того, як він повідомив про намір звільнитися, до його дружини та сина прийшли представники ФСБ.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті