РФ зруйнувала або пошкодила понад 3400 навчальних закладів України - Офіс генпрокурора

З початку повномасштабного вторгнення унаслідок російських обстрілів України пошкоджено або зруйновано вже понад 3400 навчальних закладів. Про це повідомила начальниця Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Офісу генпрокурора Юлія Усенко.

За її словами, окупанти не лише обстрілювали школи та дитячі садочки, а й використовували їх як військові бази, що є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права.

Зазначається, що найбільше за час вторгнення від російської агресії постраждали навчальні заклади Донецької, Миколаївської, Херсонської та Харківської областей.

В Офісі генпрокурора нагадали, що міжнародне гуманітарне право забороняє атакувати цивільну інфраструктуру, зокрема освітні заклади.

"Російські обстріли шкіл є воєнним злочином, відповідальність за який передбачена статтею 438 Кримінального кодексу України. Це означає, що кожен, хто причетний до таких злочинів, має бути покараний", - зазначили там.

Усенко також додала, що загалом в Україні розслідується понад 4000 воєнних злочинів проти українських дітей, в результаті яких загинуло 570 і було поранено 1528 дітей.

За її словами, найбільше постраждали діти на Донеччині та Харківщині. Лише в Харківській області понад 400 дітей загинули або були поранені внаслідок російської агресії. 

"Україна тісно співпрацює з Міжнародним кримінальним судом у розслідуванні воєнних злочинів Росії. Завдяки спільним зусиллям МКС вже видав шість ордерів на арешт високопосадовців РФ. До речі, два з них якраз за воєнний злочин – злочин депортації, вчинений щодо дітей", - підкреслили в ОГП.

Як повідомлялося, на Донеччині з початку великої війни росіяни пошкодили та зруйнували понад 850 закладів освіти. 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті