РФ вийде з європейської конвенції про кримінальну відповідальність за корупцію, путін вніс законопроект

Президент РФ путін вніс до Держдуми законопроект про денонсацію російської конвенції про кримінальну відповідальність за корупцію. Про це повідомляє Радіо Свобода.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що пропозиція пов'язана з рішенням Комітету міністрів Ради Європи припинити членство РФ у Групі держав проти корупції (ГРЕКО). При цьому росія повинна продовжувати виконувати обов'язки, які випливають із угоди, але втратила право голосу у ГРЕКО. Москва вважає такі умови неприйнятними.

У грудні російський прем'єр Михайло Мішустін підписав ухвалу, яка схвалює денонсацію конвенції, в якій перераховані заходи, які держави зобов'язалися вживати для боротьби з корупцією. Вони, зокрема, передбачають кримінальну відповідальність у національних кримінальних кодексах, вжиття законодавчих заходів та "сприяння збору доказів" у таких справах, а також протидіяти відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом та зловживанню впливом у корисливих цілях.

Конвенцію про цивільно-правову та про кримінальну відповідальність за корупцію Рада Європи ухвалила 1999 року. 2006 року росія ратифікувала лише другий документ. Можливість приєднатися до першої конвенції обговорювалася в країні з 2011 року, але після 2014-го це питання більше не порушувалося.

У 2021 році в РФ виявили рекордний рівень корупції за вісім років. За даними Генпрокуратури, було виявлено понад 24 тисячі злочинів у сфері корупції. Близько половини з них припало на хабарі, - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, путін задля "боротьби з корупцією" дозволив усім причетним до агресії проти України не декларувати доходи.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті