Прифронтове Добропілля товарами забезпечене належним чином, хоч ціни й не низькі – джерело "ОстроВа" (ФОТО)

У магазинах прифронтового Добропілля є все необхідне, хоча ціни в місті й зависокі. Про це "ОстроВу" повідомила директорка ТЦ "Добропілля" Ірина Шнуренко 16 липня.

"На сьогодні у місцевих крамницях є всі необхідні товари – починаючи від хлібу та м’ясних продуктів, закінчуючи побутовою хімією. Постачання стабільне та вже налагоджене", – каже Ірина Шнуренко.

Як уточнює пані Ірина, більшість з постачальників зараз відновили роботу: дехто перебазувався, переїхав у більш безпечні регіони, але підприємці продовжують співпрацю. Є й такі, хто працює на тих самих локаціях.

"Наприклад, торти ми отримуємо зі Слов’янська, також є товари з Краматорська, з Дніпра дуже багато. Майже всі, з ким ми працювали до війни, залишилися на ринку", – розповідає підприємиця.

За її словами, найважчими були перші два місяці війни, адже тоді у Добропілля просто не хотіли везти товар.

"Надвисокі ціни на пальне та повна дезорієнтація – тоді ніхто не знав, чого чекати від завтра, – згадує директорка ТЦ. – Багато постачальників тоді екстрено вивозили обладнання, машини. Ми продавали те, що було, шукали варіанти співпраці з іншими фірмами, іноді були просто порожні полиці, а коли товар нарешті привозили, формувалися величезні черги, люди панічно скуповували продукти. Зараз ми всі – і покупці, і підприємці – більш-менш заспокоїлися, працюємо у звичайному режимі".

Щодо цін на продукти харчування – за даними Державної служби статистики, у червні цього року вони зросли на 28,3% у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року.

Як уточнюється, зокрема, найбільше подорожчали овочі – на 88,8%, хліб і хлібопродукти – на 34,1%, риба та рибні продукти – 30,2%. Але, крім загального підвищення цін, кінцевий цінник залежить від локальних підприємців.

Як каже Ірина Шнуренко, основна причина зростання цін – логістика, адже вартість продуктів у різних регіонах відрізняється.

"Якщо більшість маршрутів наших постачальників залишилися без змін і лишаються доволі безпечними досі (тільки бензин дуже дорогий), то в деякі міста доводиться їхати через блокпости, небезпечні ділянки, а все це впливає на ціни, – пояснює Ірина Шнуренко. – Я відштовхуюся від вартості, яку постачальники вказують у накладних. Стандартна націнка – від 5 до 15%, так було і до війни, Наприклад, зазвичай ціна на хліб у магазинах приблизно на 5-7 % вища від собівартості. В нас буханка хліба коштує десь 20 гривень, це з націнкою, а от у київських крамницях можна зустріти ціну 25-30 гривень. Це також залежить від початкової вартості, яку визначає постачальник".

Більш за все, за словами підприємиці, подорожчала свинина – ціни зросли у середньому на 15%. Кілограм курячого філе добропільцям зараз обійдеться у 130 гривень, а от ціни на яйця залишилися на довоєнному рівні – десяток коштує 27 гривень. Сіль та цукор мають майже однакову вартість – близько 30 гривень за кілограм.

Загалом, за словами місцевих мешканців, у місті працює більшість продуктових магазинів. Втім, деякі до роботи так і не повернулися – серед них мережевий супермаркет "Посад", який зачинили ще у квітні. Також не відновили роботу кілька невеликих продовольчих крамниць.

Втім, продовжують роботу інші мережеві магазини: АТБ, "Сімейна пекарня", "Єва", магазин компанії "Петриківка".

"Загальний настрій у мешканців прифронтового Добропілля оптимістичний", – каже Ірина Шнуренко. – Від початку травня життя тут якось стабілізувалося - знову почав працювати субботній ринок, до нашого ТЦ повернулися ФЛП з відділів одягу. Та й взагалі - до міста повертаються люди. Місто знову наповнене. Ми не плануємо нікуди виїжджати. Доки працюємо - доти живемо".

Раніше повідомлялось, наскільки зросли ціни в окупованому Старобільську на Луганщині.

Статті

Країна
05.07.2024
12:15

"Муніципальна няня" тепер і для ВПО: особливості програми

Тепер у всіх тих батьків, які переїхали з постраждалих громад і самі виховують дітей, без підтримки рідних і близьких, є можливість отримати гроші від держави на фінансування послуг няні
Країна
04.07.2024
10:23

Земельна реформа, рейдери, війна і не тільки… Про що не мовчать фермери прифронтової Дніпропетровщини

Що насторожує в цій реформі? Під час війни можливість концентрувати в одних руках до 10 тис гектарів землі – погана історія. Уявіть, що аграрій скупить ці 10 тисяч в одній громаді. Це породжує монополію, монополія –  корупцію.
Країна
03.07.2024
13:57

Економіка: зростання всупереч війні

Українська економіка збереже позитивну динаміку цього року всупереч усім викликам повномасштабної війни. Такого обнадійливого висновку дійшли експерти Світового банку (СБ), аналізуючи підсумки перших 5 місяців.
Всі статті