Президент Євроради пропонує призупинити членство РФ у Раді Безпеки ООН

Президент Європейської Ради Шарль Мішель 23 вересня заявив, що слід призупинити членство РФ у Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй. Про це він сказав, виступаючи на Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку, повідомляє "Європейська правда".

"Коли постійний член Ради Безпеки розпочинає неспровоковану та невиправдану війну, війну, яка засуджується Генеральною Асамблеєю, призупинення членства цього члена у Раді Безпеки, на мій погляд, має бути автоматичним", - сказав Мішель.

"Використання права вето має бути винятком, але воно стало, як ми бачимо, правилом. Реформа необхідна та невідкладна", - наголосив він.

Як відомо, п'ять постійних членів Ради Безпеки ООН – Китай, США, Франція, Великобританія та росія – мають право вето на резолюції.

Рада Безпеки є найвпливовішим органом ООН, оскільки її резолюції є обов'язковими для виконання країнами-членами. Згідно зі Статутом ООН, Рада Безпеки несе "головну відповідальність за підтримку міжнародного миру та безпеки".

Президент України Володимир Зеленський неодноразово вимагав позбавити росію права вето, доки вона веде війну.

Як повідомлялося, Туреччина виступає за відміну права вето в системі Ради безпеки ООН.

Президент США Джо Байден у своєму виступі на сесії Генеральної асамблеї ООН у середу підтвердив, що підтримує розширення кількості постійних та непостійних членів Ради безпеки.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті