Президент Чехії розкритикував метафору "міст до НАТО" й заявив, що зараз відвоювати усю окуповану територію для України є нереальним завданням

Президент Чехії Петр Павел заявив, що відвоювати території для України наразі нереально, й розкритикував метафору "міст до НАТО". Про це він сказав у розмові в Атлантичній Раді під час візиту до Техасу наступного дня після вашингтонського саміту НАТО, пише "Голос Америки" 13 липня.

"Було б достатньо, якби її (наданої Україні підтримки. - "ОстроВ") рівень дозволяв Україні повністю відвоювати свою територію. На цей момент це нереально. Треба пам’ятати, хто суперник", - сказав Павел.

За його словами, Зеленський, хоч і не отримав запрошення до Альянсу, але "...отримав те, що хотів - мається на увазі конкретна підтримка на полі бою, включно із низкою двосторонніх угод, які дадуть йому деяку передбачуваність планування для майбутніх криз".

Павел зауважив, що росія "безумовно має набагато більші ресурси", ніж Україна з усією союзницькою допомогою.

"Я вважаю, що якщо Україна буде готова утримувати свою територію, то це буде нашим успіхом у доступному для огляду майбутньому, ми не можемо очікувати жодного значного прориву на лінії фронту", - додав Павел.

Він також закликав "якомога швидше переконати Росію", що і вони не можуть досягти жодного значного успіху на полі бою, тож мають сідати за стіл переговорів.

"Ми повинні застосовувати усі можливі політичні дії та переконати якомога більше країн, що цей конфлікт має бути вирішено відповідно до міжнародного права, особливо з принципами Статуту ООН... Тим часом ми також повинні зробити все можливе, щоб переконати Китай, що це не в його інтересах бути так тісно пов’язаним з Росією. І створити тиск з боку Китаю на Росію для переговорів. ...Потім, як тільки почнуться переговори, очевидно, що наша позиція повинна полягати не в легалізації окупованих територій як російських, а в тому, щоб оголосити їх тимчасово окупованими територіями, які ми ніколи не визнаємо російськими. Але ми розуміємо, що за нинішніх обставин немає реалістичного варіанту, як їх повернути", - сказав також Павел.

Він також висловився стосовно метафори "міст до НАТО", широко застосовуваної під час саміту НАТО стосовно шляху України до членства в Альянсі.

"Я трохи чутливо реагую на це слово "міст", бо ним зловживали у нашому власному досвіді. Мій попередник намагався позиціонувати Чехію як "міст між Заходом і Сходом", але зараз це не працює. ...Ви знаєте, міст можна легко зруйнувати", - сказав президент Чехії.

За його словами, з суто технічної та військової точки зору Україна наразі має найдосвідченішу й найбільшу армію в Європі. 

На думку Павела, якщо Україна залишатиметься у "тіньовій зоні" НАТО, то це лише створить умови для нового конфлікту. Для стабільності на східному фланзі слід наблизити Україну до НАТО та сприяти її інтеграції в Альянс, вважає Павел.

Раніше повідомлялось, що напередодні саміту Зеленський чекав від нього щось схоже на запрошення до Альянсу.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті