Президент Чехії: Без реального тиску з боку Китаю на РФ не вийде змусити її змінити поведінку

Президент Чехії Петр Павел вважає, що РФ й Китай мають бути залучені у мирні ініціативи щодо припинення російсько-української для того, щоб такі ініціативи були результативними. Про це Павел сказав в інтерв’ю чеському агентству ČTK, текстовий переказ якого опублікувало видання IDNES 25 липня.

"Без Росії та Китаю за столом дійсно не вдасться досягти жодних мирних переговорів", - сказав президент Чехії й зауважив, що "без реального тиску з боку Китаю на Росію не вийде змусити її змінити поведінку". 

На думку Павела, таким чином Китай має виконувати ту роль, яку хотів би мати. 

"Це означає роль великого глобального гравця, яким він, безсумнівно, є в економіці, у фінансах, але він більше не в політиці сприяння миру", - зазначив президент Чехії.

За його словами, якщо Китай цього не зробить, РФ не відчує внутрішньої потреби діяти. 

"Раніше Павел заявляв, що очікує певного прогресу в конфлікті наприкінці цього року або на початку наступного. За його словами, такий розвиток подій буде пов'язаний з тим, що цей рік приніс велику кількість важливих виборів у великих країнах, в першу чергу президентські вибори в США. Ще одним моментом він вважає втому від війни, яка проектується на обидві воюючі сторони", - пише IDNES.

Щодо планів Зеленського на ще один мирний саміт, його заяву про те, що російські офіційні особи також мають бути на ньому присутніми, Павел сказав: "Якщо це ймовірно, ми подивимося, що принесуть найближчі місяці. Але це потрібно і бажано в будь-якому випадку".

За словами Павела, переговори не мали б сенсу, якби РФ підійшла до них так, як вона це робила досі, коли по суті висунула умови капітуляції. 

Раніше з посиланням на міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу повідомлялось, що міністр закордонних справ КНР Ван Ї заявив про підтримку китайською стороною необхідності "не ілюзії миру, а справедливого та стійкого миру" і підтвердив повагу Китаю до суверенітету та територіальної цілісності України.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті