Подоляк заявив, що Україна готова до переговорів з РФ, але на умовах міжнародного права

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна готова до переговорів зі країною агресором Росією на підставі міжнародного права. Про це він повідомив в інтервʼю NV.

"По-перше, Україна не є країною агресором, Україна не починала цю війну. І, безумовно, для того, щоб правильно себе позиціонувати, Україна говорить про те, що ми готові до переговорного процесу. Російська пропагада витрачає багато коштів на те, щоб створити враження, на кшталт «війна йде, але ми готові до переговорів, Україна не готова до переговорів». Ні, Україна готова до переговорів — це головний пункт", - сказав Подоляк.

"Тобто переговори безумовно потрібні, але пункт номер два — на яких умовах, на яких підставах будуть йти переговори. І тут Україна чітко говорить: «Так, давайте ввести переговори на умовах, які спираються на міжнародне право як концепцію». І головне з цієї концепції - це територіальна цілісність і суб'єктність, суверенітет держави", - пояснив Подоляк.

"І тоді третє. Для того, щоб переговори були ефективними, не абстрактними, не такими, як хоче Російська Федерація… Наприклад, «давайте заморозимо на певний час конфлікт, після цього ми перебудуємо свій ВПК і з новими силами підемо на наступний етап війни». І Україна говорить, що потрібно, щоб більш об'єктивно і більш об'єvyj працювали наступні інструменти примусу Російської Федерації. Це постачання зброї в Україні. Її має бути набагато більше, зокрема треба скасувати будь-які обмеження — неформальні, формальні - на нанесення ударів по інфраструктурі війни, яка знаходиться на будь-якій відстані вглиб Російської Федерації", - сказав радник.

Він також запинився на питанні економічних санкцій - "вони мають працювати набагато більш об'ємніше, ніж сьогодні. Ціна війни для Росії має зростати".

Також, на його думку, є важливий елемент, який поки що, на жаль, не використовується — дипломатична ізоляція - "Російська Федерація не може головувати, наприклад, у Радбезі ООН, не може використовувати ті чи інші майданчики".

"І оце все треба проговорити з нашими партнерами, насамперед з країнами нейтральними, пояснюючи, що, чим довше війна, тим більш очевидні цілі Російської Федерації. Очевидно, що одна з цих цілей — це глобальне домінування через повний злам глобальної, міжнародної юридичної системи. І, безумовно, це буде мати тяжкі наслідки не тільки для України чи для безпосередньо країн, які знаходяться поруч з РФ, а й для багатьох інших територій, навіть, які знаходяться далеко від Росії. Тому що злам міжнародної юридичної системи призведе до зламу міжнародної торговельної системи, міжнародної системи судноплавства, міжнародної енергетичної системи…", - вважає Подоляк.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті