Підозру отримав російський полковник, який наказав ударити по музею Григорія Сковороди на Харківщині

СБУ повідомила про підозру російському полковнику, який наказав ударити по музею Григорія Сковороди на Харківщині. Про це йдеться у Телеграм-каналі відомства 4 липня.

"Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного воєнного злочинця з РФ, який причетний до обстрілів цивільної інфраструктури України. Мова йде про полковника Івана Панченка - командира 159-го винищувального авіаційного полку Західного військового округу збройних сил росії", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що з початку повномасштабної війни фігурант бере участь в організації та проведенні повітряних атак на цивільні об’єкти нашої держави.

За даними слідства, на початку травня 2022 року Панченко віддав наказ на здійснення авіаудару по Національному музею Григорія Сковороди на Харківщині. Тоді окупанти задіяли багатоцільовий винищувач Су-35С, який випустив по меморіальному комплексу турбореактивну протикорабельну ракету типу Х-35. Унаслідок вогневого ураження значних ушкоджень зазнала будівля музею, а його працівника було тяжко поранено.

За наявними даними, російський полковник продовжує командувати авіаційними ударами по різних регіонах України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили Панченку про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, віддані наказу про вчинення таких дій, вчиненого за попередньою змовою групою осіб). Тривають комплексні заходи, щоб знайти і покарати російського воєнного злочинця.

Раніше повідомлялось, що на Харківщині запускають ініціативу для порятунку музею Сковороди.

Статті

Країна
05.07.2024
12:15

"Муніципальна няня" тепер і для ВПО: особливості програми

Тепер у всіх тих батьків, які переїхали з постраждалих громад і самі виховують дітей, без підтримки рідних і близьких, є можливість отримати гроші від держави на фінансування послуг няні
Країна
04.07.2024
10:23

Земельна реформа, рейдери, війна і не тільки… Про що не мовчать фермери прифронтової Дніпропетровщини

Що насторожує в цій реформі? Під час війни можливість концентрувати в одних руках до 10 тис гектарів землі – погана історія. Уявіть, що аграрій скупить ці 10 тисяч в одній громаді. Це породжує монополію, монополія –  корупцію.
Країна
03.07.2024
13:57

Економіка: зростання всупереч війні

Українська економіка збереже позитивну динаміку цього року всупереч усім викликам повномасштабної війни. Такого обнадійливого висновку дійшли експерти Світового банку (СБ), аналізуючи підсумки перших 5 місяців.
Всі статті