Олександр Яровий зі світовим рекордом здобув "золото" Паралімпіади-2024 у штовхані ядра

Український легкоатлет Олександр Яровий приніс Україні четверте "золото" Паралімпіади-2024 у легкій атлетиці. Про це повідомляє Суспільне Спорт.

Спортсмен виграв змагання зі штовхання ядра у класі F20, також встановивши новий світовий рекорд. Інший українець, Максим Коваль, у цій дисципліні здобув "бронзу".

Париж-2024 — друга Паралімпіада у кар'єрі як Ярового, так і Коваля. На минулих Іграх у Токіо спортсмени фінішували на першій та другій сходинках п'єдесталу, а Максим Коваль також встановив паралімпійський рекорд — 17.34 метра.

На змаганнях у Франції обидва українці стартували відразу з фінальних змагань. Кожен з легкоатлетів виконав по шість спроб. Так, для Коваля найуспішнішою стала друга: спортсмен штовхнув ядро на 16.99 метра та виборов третю позицію. Олександр Яровий же показав свій найкращий результат під час четвертої спроби — 17.61 метра. Це новий світовий рекорд у штовханні ядра серед спортсменів цього класу.

Паралімпіада-2024. Легка атлетика, штовхання ядра, чоловіки (клас F20)

Олександр Яровий (Україна) — 17.61 метра

Мухаммад Зіяд Золкефлі (Малайзія) — 17.18

Максим Коваль (Україна) — 16.99

Після виступу обидва спортсмени дали ексклюзивні коментарі Суспільне Спорт, у яких розповіли про свої враження від виступу. Зокрема, паралімпійський чемпіон-2020 Максим Коваль, попри здобуту бронзову нагороду, засмутився тим, що не зміг захистити звання паралімпійського чемпіона.

"Емоції — більше негативні, ніж позитивні, — сказав легкоатлет після виступу. — Розраховував на більше, тож маємо те, що маємо. Що завадило? Лише я сам собі. Тиску не було жодного. Виступив так — на жаль, хотілося б краще. Мотивація залишається, будемо працювати над покращенням результату".

Натомість його партнер за збірною, Олександр Яровий, залишився задоволений виступом. За шість спроб у фіналі українець двічі покращив світовий рекорд Коваля, встановлений у 2023 році на змаганнях у Франції — у четвертій та шостій спробах. Спортсмен зазначив, що цілком очікував від себе такого результату.

"Дуже великі емоції, дуже цього хотів, — розповів Яровий після перемоги. — Хотів стати першим, і мені це вдалося. Перші спроби робив не дуже, щоб залишитися у секторі. А потім треба було брати ситуацію у свої руки та перемагати. Щось зійшлося, що я переміг, задоволений цим".

"Двічі побив світовий рекорд? Очікував такого від себе і хотів цього дуже сильно. Скільки змагань вже програвав, але йшов далі, не зупинявся, і дійшов до цього. Я це зробив. Ще у Токіо казав, що приїду у Париж за "золотом" і це зробив".

На думку спортсмена, найбільше його перемозі допоміг тренер, сила духу, яку Олександр показав під час виступу, та підтримку рідних. Після виступу у фіналі легкоатлет тримався за руку, проте, за словами чемпіона, з ліктем усе гаразд.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті