Новий генсек НАТО: "Путін не доб'ється свого, Україна здобуде перемогу"

Путін не доб'ється свого, Україна здобуде перемогу. На цьому наголосив новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте під час свого першого візиту до місії альянсу з надання допомоги Україні у Вісбадені, де він прийняв керівництво координацією військової допомоги Києву, - повідомляє «Голос Америки».

«НАТО продовжить надавати рішучу підтримку Києву, і Росія не залякає альянс», - заявив Марк Рютте.

«Наше послання (президенту РФ Путіну) полягає в тому, що ми продовжимо й робитимемо все необхідне, щоб гарантувати, що він не доб'ється свого, що Україна здобуде перемогу», - зазначив Рютте 14 жовтня в інтерв'ю агентству Reuters і німецькому громадському радіо Hessischer Rundfunk.

Рютте спілкувався з журналістами в казармах Clay Barracks на американській базі у Вісбадені, де розташована штаб-квартира нової місії, що отримала назву «Допомога в забезпеченні безпеки та навчанні України» (Security Assistance and Training for Ukraine - NSATU), яка поступово візьме на себе координацію західної військової допомоги Києву.

Цей крок розглядається всіма як захід із захисту механізму допомоги Україні від можливих дій давнього критика НАТО Дональда Трампа в разі його повернення до Білого дому. Однак дипломати визнають, що передача координації військової допомоги НАТО може мати обмежений ефект, з огляду на те, що США є домінантною силою альянсу і постачають найбільшу кількість озброєнь Україні.

Виступаючи в одному з 12 військових наметів, у яких у період будівництва будівлі місії розміщується NSATU, Рютте також звернувся до військовослужбовців із понад дюжини країн, які вже працюють у місії, яка на більш пізньому етапі переміститься до прилеглого ангару і буде доповнена українськими військовими.

Очікується, що загальна чисельність NSATU становитиме близько 700 осіб, включно з військами, розміщеними у військовому штабі НАТО SHAPE в Бельгії та в логістичних центрах у Польщі та Румунії.

На базі у Вісбадені також перебуває американський підрозділ, відповідальний за ракети великої дальності, які Вашингтон тимчасово має намір розмістити в Німеччині 2026 року, щоб протистояти тому, що обидві країни описують як загрозу, яка походить від російських ракет, розміщених під Калінінградом, розташованим приблизно за 500 кілометрів від Берліна.

Як повідомлялося, генсек НАТО в Німеччині відвідає штаб-квартиру Альянсу, яка координує постачання зброї та тренування ЗСУ.

Статті

Світ
16.10.2024
07:41

«Наші війська вже підійшли до Миргорода». Російські ЗМІ про Україну

Ніхто не гарантує, що всі країни єдиним фронтом стануть на захист члена НАТО... Для самого альянсу немає жодної причини включати в себе Україну. Він і так користується нею як своїм плацдармом, не несучи при цьому жодної відповідальності.
Країна
15.10.2024
10:54

Друга річниця "повернення Донбасу додому": фестиваль міфів

Сама ідея апелювати до історії, говорячи про належність території до державних утворень, межі яких постійно змінювалися, – у сучасному світі виглядає дивно.
Донбас
13.10.2024
18:11

У Луганську Путін дякував кожному, хто кидав папірець в урну. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Очікувано минулого тижня найважливішою темою ЗМІ окупованого Донбасу став день народження російського диктатора Путіна. Своєрідний старт цунамі привітань від місцевих колабораціоністів усіх мастей дав спікер Кремля Дмитро Пєсков. «Президент... не...
Всі статті