Номінант на премію Grammy-2024 Усеїн Бекіров провів лекторій про кримськотатарську музику

Відомий кримськотатарський музикант Усеїн Бекіров, якого втретє номіновано на премію Grammy-2024, провів 22 жовтня у столиці лекцію "Кримськотатарська музика: від народних мелодій до джазових композицій".

Усеїн Бекіров - доктор з філософії з музичного мистецтва, Заслужений артист України - визнаний кримськотатарський джазовий музикант, який вирізняється своєю унікальною музичною експресією та широким спектром стилів, включаючи етноджаз, етноф'южн, фанк та інші. Його музика поєднує в собі традиції та сучасність.

На лекцію, що пройшла  у межах культурно-мистецького проєкту "Zincir/Ланцюг – ланки пам’яті" у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва, зібралися, як поціновувачі творчості музиканта, так і ті, хто вперше познайомився з його музикою. На початку своєї діяльності музикан надихався відомим джазивими виконавцями, слухав багато музики, поступово вчився створювати аранжування кримськотатарських пісень, писав свою музику. Як зазначає музикант, зараз джазова музика є дуже популярною, як серед слухачів, так і серед молодих музикантів, які прагнуть розвиватися у цьому напрямку. 

Усеїн Бекіров не лише розповідав теорію і ділився досвідом, а й виконав кілька творів. Також присутні заходу змогли насолодитися неймовірним співом: Лєнари Османової - української, кримськотатарської співачки, заслуженої артистки України з 2017 р., заслуженої артистки АР Крим з 2007 року.

Нещодавно стало відомо, що Усеїн Бекіров  вже втретє номінується на премію Греммі-2024. 

Його альбом SATO представлений у номінації "Кращий інструментальний альбом", пісня FREEDOM конкурує у категорії "Соціальні зміни", а трек RESET визнаний у номінації "Краще джазове виконання".

"У назві альбому SATO я хотів би показати спадковість поколінь через музику. Сато - це назва народного музичного інструменту, проте також це і назва першого кримськотатарського джазового колективу, який у 1986 році вперше записав джазові обробки кримськотатарських пісень. Їх музика стала моїм першим музичним досвідом, адже одним з учасників колективу був мій батько Різа Бекіров та інші легендарні кримськотатарські музиканти - Наркет Рамазанов, Різа Бекіров, Енвер Ізмайлов, Андрій Атабеков, Леонід Атабеков. Щиро вдячний батьку та кожному музиканту Сато, за те що були першими і змогли гідно представити наш кримськотатарський фольклор в джазовому стилі", - наголошує Бекіров.

Він активно співпрацює зі співачкою Джамалою, музикантами, серед яких Богдан Гуменюк, Денніс Аду, Ігор Закус та Баррі Бренгард. Він член гуртів "Ethnovation" та "Oakmen", а також лідер власного джазового квінтету.

Також Усеін Бекіров створив музику та аранжування до саундтреку фільму, який вийшов цього року, - "Мирний-21" режисера Ахтема Сеітаблаєва.

Крім того, у Театрі юного глядача випустили виставу "Легенди Бахчисарая", за мотивами кримськотатарських казок, автором музики до якої є Усеїн Бекіров. Також він є композитором вистави "Шинель", яку можна побачити у Київському національному молодому театрі.

Проєкт "Zincir/Ланцюг – ланки пам’яті" реалізується за підтримки Українського культурного фонду, у партнерстві з Національним музеєм українського декоративного мистецтва, Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва імені Михайла Бойчука, ДП "Кримський дім" та ГО "Ель-Чєбєр".

Статті

Донбас
27.10.2024
17:39

«На Запоріжжі бували випадки, що в одному селі води не попросиш у бабусі, а в іншому - дідусь наводить на нас артилерію». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня інформаційні канали окупованого Донбасу вдавали з себе дорослих журналістів і намагалися детально розповідати про саміт БРІКС у Казані та аналізувати його підсумки. Виходило не дуже, тому що, якраз, про підсумки навіть російські...
Країна
26.10.2024
09:00

Мобілізація: економічне бронювання чи нові посилення?

Ще на початку серпня народні депутати говорили, що темпи мобілізації задовольняють найвище військове керівництво України. Але за два місяці ситуація різко змінилася.
Країна
25.10.2024
10:49

Медреформа в дії. Досвід Запоріжжя

Величезна кількість лікарів, медичних співробітників виїхали з тимчасово окупованих територій і розселилися в Запоріжжі. Величезна користь діяльності релоковних медцентрів...
Всі статті