Незважаючи на союзницькі відносини, Казахстан відмовився посилати миротворців до Вірменії

Питання відправлення миротворців у рамках Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) до Вірменії поки що не стоїть. Про це заявив міністр закордонних справ Казахстану Мухтар Тлеуберді, - повідомляє турецьке агентство "Анадолу" з посиланням на ресурс "Влада.kz".

За словами міністра, Казахстан готовий ділитися сторонами конфлікту досвідом демаркації та делімітації кордонів.

«На позачерговій раді колективної безпеки ОДКБ прем'єр-міністр Вірменії поінформував глав держав-членів ОДКБ про ситуацію на кордоні з Азербайджаном. Загалом інформацію прийнято. Звичайно, ми хотіли отримати об'єктивну інформацію, тому що з обох сторін надходить різна інформація. Тому загалом глави держав ухвалили рішення про те, щоб генеральний секретар ОДКБ виїхав на місце, отримав повне бачення на місці і потім поінформував глав держав», - сказав Тлеуберді.

Водночас, зазначив він, необхідно виходити з того, що кордон між Азербайджаном та Вірменією не демаркований, тому «про якесь порушення кордону говорити важко».

На думку глави МЗС, першочерговим завданням сьогодні є відновити роботу спільної комісії з делімітації та демаркації вірмено-азербайджанського кордону, і Казахстан готовий поділитися своїм досвідом.

"Ми готові поділитися своїм досвідом. Оскільки ми демаркували свій кордон по всьому периметру сухопутного та навіть морського кордону, демаркація практично завершена з усіма державами, окрім Росії. Із Росією у нас ще, мабуть, займе демаркація 2-3 роки", - додав Тлеуберді.

У повідомленні нагадується, що в ніч проти 13 вересня на кордоні Азербайджану та Вірменії відновилися сутички. Баку звинуватив Вірменію у провокаціях, мінуванні шляхів постачання та обстрілах. Єреван заявив про обстріл південно-східного кордону та звернувся до ОДКБ. У Баку та Єревані повідомили про десятки загиблих. 

До складу ОДКБ входять Вірменія, Казахстан, Киргизія, росія, Таджикистан та Узбекистан.

Статті

Донбас
07.10.2024
09:53

Як із «ДНР» і «ЛНР» роблять «фабрику мрій». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Свого часу засновник радянської імперії Володимир Ленін заявив, що «з усіх мистецтв для нас найважливішим є кіно». Тож не дивно, що пропагандисти окупованого Донбасу та їхні кремлівські куратори сприйняли цю вказівку досить серйозно і вирішили...
Країна
06.10.2024
11:32

Опалсезон 2024–2025: це ми не проходили

Більш песимістичний сценарій передбачає, що вдасться відновити лише близько 2 ГВт потужності, а кількість робочих блоків АЕС буде 6-7 і при цьому зима буде холодною. Тоді система опиниться у кризовій ситуації. За найгіршим сценарієм, якщо росія...
Донбас Країна
04.10.2024
11:01

«Космогонія»: історія Всесвіту й цивілізації від художника з Донеччини Петра Антипа

Картина складається з більше ніж 500 частин та 9 фрагментів. Вона має 10 метрів заввишки й 200 завширшки. Точна її площа – 2086,5 квадратних метрів, і це офіційно зареєстровано у Книзі рекордів України.
Всі статті