На Старобільщині вже можна перевести гривню в готівку без відсотка, адже декому вона потрібна саме на карті – джерело

В окупованому Старобільському районі іноді вже можна роздобути готівкову гривню, якщо вона в тебе є на банківській карті, не сплачуючи за це відсоток. Про це повідомляє джерело "ОстроВа" – місцевий мешканець 22 липня.

"Справа в тому, що декому зараз гривня потрібна саме безготівкова, на картці, і такі люди без будь-якого відсотка готові надати іншим готівку, щоб їм таку саму суму перевели на карту, – пояснює співрозмовник "ОстроВа". – Так, наприклад, відбувається і в моєму випадку – мені потрібна саме безготівкова гривня".

Він уточнює, що безготівкова гривня потрібна для того, щоб надсилати її за допомогою інтернет-банкінгу ("Приват24" тощо) дітям, які зуміли виїхати на територію, підконтрольну Україні.

Чоловік підкреслює, що така "обналічка по-сусідськи" особливо зручна для мешканців сіл: "Не треба спеціально для того, щоб роздобути готівку, їхати в місто, і ще й за дорогу платити".

У той же час в окупації розплачуватись гривнею в магазинах стає все більш складно, адже окупанти штучно намагаються зрівняти курс гривні до російського рубля (наразі він становить 1:1,5).

Тим не менш, багато хто продовжує вести розрахунки в гривні, у тому числі за перевезення, домашні продукти тощо.

Уточнюється, що гривню на картки отримують здебільшого пенсіонери (крім тих, кому до російського вторгнення у віддалені села пенсію приносили співробітники "Укрпошти"), ті місцеві мешканці, кому з тих чи інших причин продовжують виплачувати гривнею зарплату тощо.

Як підкреслює співрозмовник "ОстороВа", банкоматів чи відділень українських банків на території немає з початку окупації. Отже, "обналичить" гривню можна лише неофіційно – у знайомих, які потребують безготівкової валюти (без відсотка), або в тих, хто цим підзаробляє (зараз вартість такої послуги не перевищує 8%).

Уточнюється, що в перші тижні окупації цей відсоток нерідко досягав 30.

Раніше "ОстроВ" розповідав про те, яким чином і за який відсоток можуть зняти свої пенсії готівкою ті пенсіонери, що лишились в окупації.

Статті

Країна
17.10.2024
10:00

Агросектор України: мінна загроза

Ще у 2014 р. Уакраїна увійшла до п'ятірки країн з найбільшою замінованою територією. Сусіди за рейтингом: Сирія, Афганістан, Ємен та М'янма. Після повномасштабного рашистського вторгнення у 2022 р. ми очолюємо цей сумний список.
Світ
16.10.2024
07:41

«Наші війська вже підійшли до Миргорода». Російські ЗМІ про Україну

Ніхто не гарантує, що всі країни єдиним фронтом стануть на захист члена НАТО... Для самого альянсу немає жодної причини включати в себе Україну. Він і так користується нею як своїм плацдармом, не несучи при цьому жодної відповідальності.
Країна
15.10.2024
10:54

Друга річниця "повернення Донбасу додому": фестиваль міфів

Сама ідея апелювати до історії, говорячи про належність території до державних утворень, межі яких постійно змінювалися, – у сучасному світі виглядає дивно.
Всі статті