На окупованій Луганщині затримали "заштатного" священика московського патріархату, який відкрито засуджував війну в Україні

В окупованому Старобільському районі Луганської області затримали клірика Сєвєродонецької єпархії московського патріархату архімандрита Феогноста (Пушкова) з Марківки, який, залишаючись в окупації, публічно засуджував війну в Україні. Про це пише "Новая газета" 22 червня.

"У "ЛНР" затримали і, можливо, піддали тортурам клірика Московського патріархату, який засуджував війну в Україні", - ідеться в повідомленні.

"Я в швидкій між життям і смертю, мене хочуть закрити в поліції... Допоможіть усі, хто може. Мати не переживе цього! Мені залишається тільки суїцид", - таким є останнє повідомлення священика в Телеграм-каналі. 

"Новая газета" уточнює, що 21 червня архімандрита Феогноста викликали в Марківський відділ окупаційної поліції. 

"З дитячою безпосередністю о. Феогност описував у своїх блогах жахи окупації, залишаючись при цьому кліриком московського патріархату (щоправда, віднедавна заштатним). У 2014-22 рр., перебуваючи на підконтрольній Україні території, він благословляв воїнів ЗСУ і розкривав антихристиянську суть вчення "русского мира". У 2022-му ...засудив позицію РПЦ, пішов за штат і став служити в домашньому храмі, записуючи проповіді для YouTube-каналу. ...До о. Феогноста неодноразово приходили - з ФСБ і з якоїсь суворішої структури, назву якої він боїться вимовити. Були погрози, обшуки, вилучення. Він обіцяв більше публічно не виступати проти війни, але, мабуть, було достатньо і того, що він уже наговорив. За відомостями священика Андрія, який знав архімандрита і нині служить у Флориді, о. Феогноста заарештували і, судячи з останньої репліки в його блогах, катували", - пише видання.

Раніше повідомлялося, що в "ЛНР" судитимуть двох мешканок Новоайдара, яких звинувачують у співпраці із ЗСУ, за "вбивство, вчинене загальнонебезпечним способом".

Статті

Донбас
30.06.2024
17:00

"Режим поводився щодо цих регіонів як колоніальний..." Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продемонстрували, що цілком можуть обходитися без журналістів. Достатньо отримати з Москви готове інтерв'ю і зробити вигляд, що хтось із російських чиновників чи бізнесменів давав його саме місцевим виданням....
Країна
29.06.2024
13:50

Воєнно-туристичний сезон у Криму: як попит обернувся на спад

"Їдуть, бо дешевше, ніж курорти Краснодарського краю. Їдуть, бо їх не чекають на європейських курортах. Та й Туреччина вже не по кишені, бо там оплата у доларах", – зазначив один із туроператорів.
Країна
28.06.2024
12:10

Україна ЄС: із чого почнемо?

За даними Держгеонадр, в Україні знаходиться близько 30% світових запасів руд, що містять титан. Це 40 доступних до розробки родовищ
Всі статті