На Донеччині найбільш складною з гуманітарних питань є ситуація з питною водою - Мінохоронздоров'я

У Донецькій області найбільш складною з гуманітарних питань є ситуація із забезпеченням населення якісною питною водою у достатній кількості. Про це на брифінгу повідомила заступниця гендиректора з контролю та профілактики неінфекційних хвороб Державної установи «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Марина Білоусова, - повідомляє Укрінформ.

«На Донеччині ризики ускладнення епідситуації в умовах бойових дій є постійно. І ускладнення можуть бути, тому що продовжуються обстріли і руйнування, зокрема і пошкодження об’єктів критичної інфраструктури. І найбільш складною з гуманітарних питань в області є ситуація із забезпеченням населення достатньою кількістю питної води гарантованої якості», - сказала Білоусова.

Вона зазначила, що через бойові дії значна частина населених пунктів області досі не отримують централізовану воду або отримують з перебоями вже тривалий час.

За словами Білоусової, найбільш складна ситуація з водозабезпеченням у північно-західних регіонах області та в регіонах, наближених до лінії фронту, а це громади Покровського та Бахмутського районів. Ці райони забезпечуються водою за рахунок альтернативних джерел водопостачання, які обладнувалися системами водоочищення.

Білоусова підкреслила, що фахівці щоденно проводять дослідження питної води у регіоні, як тієї, що подається централізовано, так і з альтернативних джерел.

«За 7 місяців цього року нашою установою було відібрано 2128 проб води, з яких 98 проб, а це 4,61% - не відповідали вимогам за мікробіологічними показниками. Для порівняння, у 2022 році це було 2,39%. Тобто є відхилення», - констатувала медик.

Вона додала, що найбільш питома вага по показниках, які не відповідали нормі, - це присутність у питній воді загальних коліформ (коліформи у воді зазвичай вказують на недавнє фекальне забруднення – ред.), на другому місці - ентерококи, рідше зустрічались випадки з присутністю у питній воді кишкової палички. «Позитивним є те, що патогенна мікрофлора у питній воді, така як сальмонельоз, дифтерія інші патогенні, найпростіші - у централізованій воді не виявлялися», - зауважила Білоусова.

Вона зазначила, що вода також досліджувалася і на санітарно-хімічні показники, бо вони теж впливають на здоровʼя людини, можуть спричиняти і захворювання сечової системи, і шлунково-кишкове захворювання.

«Було (за 7 місяців 2023 року – ред.) досліджено 2088 проб питної води, і в 365 пробах, а це 17,5% визначені перевищення встановлених нормативів», - сказала Білоусова.

За її словами, досліджувалась вода і з нецентралізованого водопостачання, в області є такі регіони, особливо Покровський район та міста Покровськ, Мирноград, де більшість води використовується з індивідуальних колодязів, свердловин, які є біля будинків, в лікувальних закладах.

«Було досліджено 222 проби, з яких 81 проба, а це 36,5% - мали перевищення встановлених нормативів за мікробіологічними показниками. На санітарно-хімічні показники з обʼєктів нецентралізованого водопостачання було досліджено 237 проб питної води, з яких 68,78% мали перевищення встановлених нормативів», - повідомила фахівець.

Тобто вода, яка нецентралізовано постачається, є набагато гіршою і за мікробіологічними показниками, і за показниками санітарно-хімічними, ніж та вода, яка очищується в підприємствах водопостачання та надається централізовано, наголосила Білоусова.

Вона ще раз порекомендувала населенню Донеччини воду для пиття обов'язково кип'ятити.

Як повідомлялося, Донецька область постійно перебуває під обстрілами російських військ, щодня ворог убиває та травмує цивільних мешканців, руйнує інфраструктурні об'єкти. В регіоні триває евакуація населення, але на зараз на Донеччині залишаються 493 тис. жителів.

Статті

Країна
21.10.2024
15:00

Рієлтерство зсередини. Вимушений досвід вимушеної переселенки

Ось що таке рієлтерство загалом – шахер-махер. Досі соромно від цих спогадів. Заспокоює одна обставина. У той період у мене захворів кіт, домашній улюбленець та член сім'ї.
Донбас
20.10.2024
18:24

Воювати в Україну приїжджають злочинці, жебраки та душевнохворі. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу захлинаючись від захвату цитували чергові заяви Путіна. Кожна з них сама по собі виглядала цілком серйозно, але під час спроби скласти їх у єдину картинку чітко було видно відсутність логіки в оратора та...
Луганськ
19.10.2024
12:35

Сука-любов. Луганський щоденник

Таких подружок-розлученок, як вона – у кожній гарячій точці. Дешевше, ніж платити повіям. Винайняв квартиру, наобіцяв всякого, подарував щось, зробив широкий жест. Жінка далі вигадає сама. Їй потрібні легенди, віра у щось, а йому випити і секс.
Всі статті