"Детектор медіа" та ІМІ заявили про тиск з боку анонімних ТГ-каналів

"Детектор медіа" та Інститут масової інформації заявляють про тиск і перешкоджання журналістській діяльності у зв’язку з організованою кампанією фейків і чорнухи, яку розгорнула проти двох організацій група анонімних телеграм-каналів. Про це повідомляє "ДМ" 28 листопада.

"Кампанія очорнення "ДМ" та ІМІ розпочалася з допису одного з фігурантів викривального дослідження Інституту масової інформації — анонімного телеграм-каналу "Батальйон “Монако" (більше як 1 млн підписників) і розійшлася іншими анонімними телеграм-каналами, серед яких "Доброго вечора, ми з України" (більш ніж 0,5 млн), "Джокер" (160 тис.), а також її активно поширювала "Труха" (понад 2,5 млн підписників) і її регіональна мережа телеграм-каналів", - зазначається у повідомленні.

"ДМ" додали, що указані тг-канали поширюють фейк про те, що начебто "ДМ" "платить рублями" російським сервісам і "спонсорує війну".

"При цьому чомусь використовують скриншот дослідження ІМІ про фейки та маніпуляції анонімних телеграм-каналів і помийок, що заробляють джинсою, рекламою азартних ігор і маніпулюють чутливими темами, як-от загрозою російських обстрілів", - зазначається у повідомленні

В свою чергу "ДМ" зазначило, що у дослідженнях ІМІ використав безкоштовний варіант сервісу TGStat, створеного росіянами, — як допоміжний, а не основний інструмент для аналізу. 

"Цей сервіс дає дослідникам змогу отримати доступ до статистики найбільшої вибірки каналів месенджера Telegram, теж створеного росіянином Павлом Дуровим. ІМІ при цьому використовує власні автоматизовані методи, збирає та систематизує дані телеграм-каналів за допомогою програмування. Безкоштовні дані сервісу TGStat використовувалися лише для визначення рейтингу телеграм-каналів в українському сегменті, що дає змогу краще проаналізувати російську дезінформацію, яка поширюється в Україні здебільшого через них", - зазначили у "ДМ".

Наразі "ДМ" та ІМІ готують заяву до правоохоронних органів у зв’язку з тиском і перешкоджанням професійній журналістській діяльності.

"Ми звертаємося до Президента як до гаранта дотримання конституційних прав і свобод за ч. 1 ст. 102 Конституції України із закликом взяти на контроль справу розслідування тиску та залякування на адресу незалежних медіа, зареєстрованих згідно із законом", - підсумували у "ДМ".

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті