МЗС України закликало заарештувати путіна під час візиту в Туркменістан

У МЗС України закликали владу Туркменістану заарештувати путіна під час його візиту в країну 11 жовтня. Про це пише «Радіо Свобода» 11 жовтня.

«Путін вранці в п'ятницю прибув до столиці Туркменістану Ашгабата для участі в міжнародному форумі «Взаємозв'язок часів і цивілізацій - основа миру і розвитку». Він присвячений 300-річчю від дня народження туркменського поета і мислителя Махтумкулі Фрагі. МЗС України закликало владу Туркменістану заарештувати російського лідера «відповідно до міжнародних норм», - ідеться в повідомленні. 

Однак підкреслюється, що Туркменістан не є підписантом Римського статуту, на основі якого Міжнародний кримінальний суд (МКС) у березні минулого року видав ордер на арешт путіна. Президента Росії звинувачують у незаконному вивезенні українських дітей на непідконтрольні Києву території.

«Після видачі ордера Путін не відвідував країн, які ратифікували Римський статут. Однак на початку вересня був із візитом у Монголії, яка не стала заарештовувати Путіна, незважаючи на заклики Києва та правозахисників», - пише також “Радіо Свобода”.

Зазначається, що в п'ятницю на полях ашхабадського форуму Путін уперше зустрівся з новим президентом Ірану Масудом Пезешкіаном. 

«Форум в Ашхабаді спочатку планувався як саміт лідерів Організації тюркських держав (ОТГ), але з невідомих причин був переформатований у культурний захід. Після цього від візиту в Ашхабад відмовився президент Туреччини Реджеп Ердоган. В офіційних повідомленнях йшлося про участь у форумі близько десятка глав держав без конкретної вказівки, яких саме. Наразі в Ашхабад прибули лідери Ірану, Казахстану, Монголії, Росії, Пакистану та Узбекистану», - сказано також у повідомленні.

Раніше повідомлялося, що путін зняв обмеження на безвізове перебування в Росії для громадян Грузії.

Статті

Країна
11.10.2024
13:38

Бюджет-2025: стеля можливостей

Соціальні виплати наступного року не підвищуватимуться (за винятком пенсій), воєнні витрати також залишаться на нинішньому рівні. Такими є головні особливості проєкту держбюджету-2025
Світ
10.10.2024
16:00

“Путін буде робити ставку на те, що зможе нав’язати мир на своїх умовах”. Огляд західних медіа

"Російські війська здобували територію в серпні та вересні темпами, небаченими з 2022 року, заявив Пасі Паройнен, аналітик Black Bird Group..."
Донецьк
09.10.2024
21:00

Остання фортеця вуглепрому на Донеччині. Чому люди залишаються працювати попри небезпеку

Шахтоуправління «Покровське» – єдине вугільне підприємство, яке зараз працює у Донецькій області. До війни кількість працівників тут складала близько 10 000 людей, а видобуток вугілля на рік – до 8 мільйонів тон.
Всі статті