МЗС України пригрозили кримінальною відповідальностю білоруським чиновникам, які уклали угоди про співпрацю з окупаційною "владою" Криму

В МЗС України попередили владу Білорусі про наслідки підписання угод з окупаційною "владою" Криму, пригрозивши притягнути за це до кримінальної відповідальності. Про це написав заступник Міністра закордонних справ України Андрій Сибіга у Facebook 16 липня.

"Нам відомо щонайменше про сім договорів, які підписані регіонами та містами Білорусі з окупаційними органами влади на ТОТ АР Крим. ...Немає сумніву, що такі дії не могли відбутися без дозволу вищого керівництва держави, тобто усі ці "угоди" є відвертою та задокументованою демонстрацією визнання російської окупації Республікою Білорусь. Усі факти протиправних дій, які становлять загрозу суверенітету і територіальній цілісності України, чітко фіксуються правоохоронними органами нашої держави. Проводиться відповідне розслідування, за результатами якого причетні не залишаться безкарними і будуть притягнені до правової відповідальності. Україна вже здійснила відповідні заходи для реагування на згадані протиправні дії. Посадовці, які беруть участь у підготовці та підписанні таких "документів", стануть предметом розгляду для застосування санкційних обмежень нашими партнерами по санкційній коаліції", - написав Сибіга.

Він зазначив, що лише у червні місто Вітебськ та Вітебська область Білорусі, нехтуючи нормами міжнародного права, уклали "угоди" з окупаційною владою міст українського Криму - Сімферополя та Феодосії, а також «радою міністрів» і "міністерством культури та туризму" АР Крим та Сакським районом півострова. До цього переліку можна також віднести й протокол про наміри щодо створення вільної економічної зони Вітебськ - ТОТ Крим. Голови Мінської міськради та виконкому підписали угоди про співпрацю з окупаційною владою Севастополя.

"Неприйнятним є й збереження дії угод про побратимські зв’язки білоруських міст-порушників з партнерами за кордоном. Кожна злочинна дія проти Української держави та її територіальної цілісності матиме наслідки для  суб’єктів, які нехтують міжнародним правом", - написав заступник міністра.

За словами Сибіги, "...неможливо загравати зі злочинною «владою» на тимчасово окупованих територіях України в обхід міжнародного права. Це ніщо інше, як замах на територіальну цілісність і суверенітет Української держави. Усі укладені документи такого роду суперечать чисельним резолюціям ГА ООН щодо територіальної цілісності України".

Сибіга підкреслив, що росія свідомо спонукає інші держави налагоджувати зв’язки з ТОТ України. При цьому РФ зацікавлена саме у підписанні таких документів, які фіксують опосередковане визнання "легітимності" російської окупації. 

"Відповідна політика є неприйнятною і вона матиме належну реакцію української сторони", - йдеться в повідомленні.

Раніше Лукашенко заявив, що в Україні достатньо "нормальних людей, особливо серед військових", з якими можна домовлятися, і пообіцяв обговорити це з путіним.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті