Мешканці Гуляйполя й Оріхова не можуть отримати компенсацію за знищене майно через неможливість виїхати на місце обстрілів

Мешканці прифронтових Гуляйпільської та Оріхівської громад Запорізької області не можуть отримати державну компенсацію за знищене майно через те, що постійні обстріли заважають спеціальній комісії виїхати на місце для обстеження станом на початок липня. Про це з посиланням на місцеві адміністрації повідомив сайт "Перший Запорізький".

"На сьогодні мешканці таких прифронтових міст, як Гуляйполе та Оріхів, що перебувають у зоні бойових дій і де найбільше руйнувань, не можуть отримати державну компенсацію за знищене майно. Оскільки об’єктивно оцінити та кваліфіковано зафіксувати відповідними комісіями органів місцевого самоврядування наслідки обстрілів та стан об’єкту нерухомості неможливо з міркувань безпеки", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що при цьому власники майна можуть щонайменше звернутися до поліції та зареєструвати факт пошкодження майна у додатку "Дія".

Уточнюється, що в Оріхові та Гуляйполі вже зруйновано понад 80% житлової та іншої інфраструктури. Схожа ситуація у Степногірській громаді, яка також систематично зазнає російських ударів. Більшість тамтешніх жителів були змушені виїхати. Ті, хто лишився, з початку вторгнення позбавлені комунальних послуг та існують у вкрай складних життєвих умовах.

"Кількадесят сіл Оріхівської, Гуляйпільської, Степногірської та інших громад, які знаходяться біля лінії зіткнення, без перебільшення стерті з лиця землі внаслідок російських обстрілів і фактично зупинили своє існування. Там майже немає жителів, а майже вся важлива для життя громад інфраструктура зруйнована", - йдеться також у повідомленні.

За словами начальника Гуляйпільської міської військової адміністрації Сергія Ярмака, після понад двох років регулярних ударів вся важлива критична та соціальна інфраструктура в громаді - від шкіл, садочків, спортивної та музичної школи до міської ради та лікарні - так чи інакше зруйнована та пошкоджена. Деякі з об’єктів вже не підлягають відновленню. У Гуляйполі усі 48 багатоквартирних будинків зазнали руйнувань різного масштабу.

Що стосується Оріхівської громади, то тут на третій рік війни зруйновано 90% інфраструктури. 

Раніше у Луганській ОДА пояснили, чому фермер з деокупованого Невського поки не зможе отримати компенсацію за знищену худобу.

Статті

Донбас Країна
04.10.2024
11:01

«Космогонія»: історія Всесвіту й цивілізації від художника з Донеччини Петра Антипа

Картина складається з більше ніж 500 частин та 9 фрагментів. Вона має 10 метрів заввишки й 200 завширшки. Точна її площа – 2086,5 квадратних метрів, і це офіційно зареєстровано у Книзі рекордів України.
Країна
03.10.2024
12:04

Росія окупувала Вугледар: воєнний експерт Владислав Селезньов про наслідки

Втративши контроль над Вугледаром, ми втрачаємо можливість наносити артилерійські удари по залізничній станції у Волновасі – це один з ключових елементів російської залізничної логістики.
Країна
02.10.2024
17:06

"Ця зима встряхне і розставить все по місцях". Як в Україні розвивають відновлювальну генерацію, завдяки і попри

Немає механізмів, які б заохочували людей і організації, щоб ця електроенергія ще й допомагала б мережі. Потрібно думати на державному рівні, як це все інтегровувати в нашу енергетичну систему.
Всі статті