Литва піддасть перегляду всі підручники російською мовою

Міністерство освіти Литви заявило, що переглядатиме всі підручники російською мовою, призначені для литовських шкіл. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Глава міністерства Юргіта Шюкжидінене повідомила, що у шкільній програмі неприпустимий образ росії, який представляли старі підручники. Усього перегляду зазнають 13 книг.

Першою книгою, що викликала критику влади, став підручник російської мови "В добрий шлях", в якому росія описувалася як демократична держава. Зокрема, литовським школярам у підручнику пропонувалося здійснити подорож до "російського" Криму. Підручник вилучено із звернення; інші шкільні підручники російською перевірить Національне агентство з освіти (NEA).

Якщо підручники будуть визнані такими, що не відповідають сучасній політичній ситуації, вони будуть видалені з бібліотек. Школам, які встигли їх закупити, відшкодують витрати на придбання нового навчального матеріалу, - наголошується у повідомленні.

Статті

Донбас
07.10.2024
09:53

Як із «ДНР» і «ЛНР» роблять «фабрику мрій». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Свого часу засновник радянської імперії Володимир Ленін заявив, що «з усіх мистецтв для нас найважливішим є кіно». Тож не дивно, що пропагандисти окупованого Донбасу та їхні кремлівські куратори сприйняли цю вказівку досить серйозно і вирішили...
Країна
06.10.2024
11:32

Опалсезон 2024–2025: це ми не проходили

Більш песимістичний сценарій передбачає, що вдасться відновити лише близько 2 ГВт потужності, а кількість робочих блоків АЕС буде 6-7 і при цьому зима буде холодною. Тоді система опиниться у кризовій ситуації. За найгіршим сценарієм, якщо росія...
Донбас Країна
04.10.2024
11:01

«Космогонія»: історія Всесвіту й цивілізації від художника з Донеччини Петра Антипа

Картина складається з більше ніж 500 частин та 9 фрагментів. Вона має 10 метрів заввишки й 200 завширшки. Точна її площа – 2086,5 квадратних метрів, і це офіційно зареєстровано у Книзі рекордів України.
Всі статті