Китай та Бразилія закликали утриматися від ядерних погроз в контексті війни Росії проти України

Китай і Бразилія виступили зі спільним закликом проти будь-якого застосування або погрози застосування ядерної зброї в контексті війни Росії проти України, - повідомляє DW.

"Ми закликаємо утримуватися від застосування або погрози застосування зброї масового знищення, особливо ядерної, хімічної та біологічної зброї", - йдеться у спільній заяві, оприлюдненій в п'ятницю, 27 вересня, в Організації Об'єднаних Націй (ООН), яку також підписали 10 інших країн, зокрема Індонезія, Південноафриканська Республіка (ПАР) і Туреччина.

Автори та підписанти заяви попередили й про небезпеку імовірних ударів по атомних станціях, про що раніше говорив під час виступу в Генасамблеї ООН президент України Володимир Зеленський.

"Цивільна інфраструктура, зокрема мирні ядерні об'єкти та інші енергетичні об'єкти, не мають ставати цілями військових операцій", - йдеться в документі, який цитує агенція AFP.

Видання також пише, що цього ж дня КНР і Бразилія провели зустріч так званих країн Глобального Півдня. У заході під головуванням міністра закордонних справ Китаю Ван Ї та бразильського радника з питань зовнішньої політики Селсо Аморима, взяли участь 17 країн. Під час заходу представники країн обговорювали необхідність запобігти ескалації війни Росії проти України, уникнути застосування зброї масового знищення і запобігти атакам на атомні електростанції.

"Росія й Україна - сусіди, яких не можна відсунути один від одного, і єдиним реалістичним варіантом є дружба", - сказав Ван Ї, якого цитує Reuters. Китайський урядовець додав, що міжнародна спільнота повинна підтримати міжнародну мирну конференцію за участю Росії і України. 

Окрім Бразилії та Китаю, 10 країн Глобального Півдня, зокрема Індонезія, Південна Африка та Туреччина, підписали комюніке, яке, за словами Аморима, ґрунтується на попередньому так званому "мирному плані" з шести пунктів, запропонованому Бразилією та Китаєм у травні.

Як повідомлялося, Угорщина долучиться до платформи "друзів миру" в Україні, який засновують Китай і Бразилія. 

Нагадаємо, у середу Путін попередив західні країни, що Росія може застосувати ядерну зброю, якщо по ній буде завдано удару з використанням звичайних ракет. Наразі у США і Великій Британії обговорюється питання про можливість дозволити Україні завдавати по військових об'єктах країни-агресора удари звичайними ракетами західного виробництва по цілях на російській території. 

Статті

Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Країна
25.09.2024
14:09

Квартирний бум проти переселенців. Їдеш від війни – залишай дітей, старих та тварин

Вимушені переселенці стають легкою здобиччю для недобросовісних власників. На жаль, навіть договір не завжди може захистити орендарів.
Донецьк
23.09.2024
12:17

Перейменування на Донеччині: як у 2024 році змінювали назви, пов'язані з РФ

Вже втретє за останні 10 років населенні пункти Донецької області стикаються із необхідністю масово змінювати назви об’єктів топоніміки на своїй території.
Всі статті