Країни G-7 обговорюють фінансування допомоги Україні за рахунок заморожених російських активів

Країни Великої Сімки (G-7) шукають шляхи використання заморожених резервів російського центрального банку на іноземних банківських рахунках вартістю приблизно $300 мільярдів для допомоги Україні, повідомляє The Wall Street Journal.

Після початку повномасштабного вторгнення країни Заходу і Японія вдалися до заморозки російських активів, щоб не дозволити Москві використовувати прибутки від них для фінансування війни.

Тепер партнери з G-7 розглядають можливість конфіскації цих активів на користь України, бо переконані, що Росія має компенсувати економічні втрати України. Але вони мають сумніви щодо правових підстав і економічних і політичних наслідків такого кроку.  

Серед варіантів, які сподіваються презентувати на річницю повномасштабного російського вторгнення, – передача Україні доходів від оподаткування прибутку від російських активів, а також виплата з російських резервів українських боргів перед міжнародними кредиторами у разі, якщо Україна буде неспроможна виплачувати їх сама.

У другому випадку йдеться про кредити на відновлення: партнери бачать додаткову перевагу такого варіанту в тому, що Росія, можливо, втратить зацікавлення у руйнуванні України, якщо їй самій негайно доведеться за нього платити. У WSJ попереджають, що навіть у разі якогось позитивного рішення отримати безпосередню користь від нього Україна зможе мінімум за рік.

Союзники по Сімці ще сперечаються, чи варто фінансувати військову допомогу Україні за рахунок заморожених російських активів, побоюючись, що Москва сприйме це як крупну провокацію. Кремль вже заявляв, що готовий у відповідь забрати активи США і ЄС на території Росії. В ЄС також побоюються, що навіть використання прибутку, який генерують російські активи, може призвести до відмови, наприклад, Китаю і країн Перської затоки від єврових інвестицій як ризикованих. 

Ідею конфіскації активів наразі підтримують тільки США і Великобританія. В країнах ЄС конфіскацію російських активів не обговорюють, до того ж Європейська Комісія обговорює власний план використання прибутків від заморожених активів, який потребуватиме схвалення всіх 27 держав-членів. США і Великобританія припускають, що можуть вдатися до конфіскації окремо від партнерів, якщо тих не вдасться переконати. 

Захід витрачає на підтримку України приблизно $100 мільярдів на рік. Підтримка разом з відбудовою коштуватиме значно більше, і без конфіскації російських активів незрозуміло, звідки партнери братимуть кошти, зазначив у коментарі The Wall Street Journal Тімоті Еш, науковий співробітник в програмі вивчення Росії і Євразії у Chatham House. 

Як повідомлялося, Росія хоче оскаржувати в судах можливу конфіскацію її активів.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті