Комфорт дітей та заощадження ресурсів громади: у Запоріжжі планують термомодернізацію 13 освітніх закладів

13 освітніх закладів, зокрема 2 школи та 11 дитячих садочків буде модернізовано в рамках “Програми розвитку муніципальної інфраструктури України”, яка фінансується Європейським Інвестиційним банком (ЄІБ). Про це  повідомив секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв після підписання контрактів з підрядниками, - передає кореспондент "ОстроВа".

Серед об’єктів, що підлягають осучасненню, також і постраждали внаслідок обстрілів учбові заклади.

“Поряд з нашою школою, в радіусі двох кілометрів, було п'ять “прильотів”, - розповіли в одному з учбових закладів, де плануються роботи з термомодернізації. - Звичайно, будівля потребує відновлення та осучаснення. І відмостку потрібно терміново оновити, і дах місцями протікає. Зараз поки що багато першочергових ремонтних робіт виконуємо своїми силами”.

Загальна сума, передбачена на виконання проєкту з термомодернізації, складає €18,5 млн.

Цього року планується зробити реконструкцію перших восьми об’єктів: двох шкіл та 6-ти дитсадків. Наразі замовник - Департамент економічного розвитку Запорізької міської ради провів відповідний тендер та визначив підрядників. Це 3 українські компанії, які приступають до проєктування робіт.

“Ми виконуватимемо термомодернізацію двох шкіл та двох дитячих садочків. Наш проєкт передбачає ремонт і утеплення фасадів, заміну вікон, дверей, - розповів Олександр Гура, директор компанії-підрядника. - Також буде оновлено систему опалення, щоб будівлі були комфортними, теплими, привітними та енергоефективними, в першу чергу”.

Угоду з Європейським Інвестиційним банком на здійснення термомодернізації освітніх закладів Запорізька міська рада уклала ще у 2022 році. Після підготовчої роботи проєкт було погоджено з ЄІБ та Міністерством регіонального розвитку громад та територій України, а зараз після проведення тендера укладено договори з підрядниками. Цільові кошти, надані банком, можуть бути спрямовані виключно на модернізацію освітніх закладів. З боку наглядових органів обіцяють суворий контроль.

Зазначимо, що наразі дитячі садочки в прифронтовому Запоріжжі не приймають дітей через безпекову ситуацію. Школи працюють переважно онлайн, за виключенням муніципальних закладів освіти, які мають облаштовані укриття та лише з цього року перейшли на так званий змішаний графік, коли учні навчаються позмінно. Саме зараз зручний час для приведення навчальних закладів Запоріжжя до сучасних стандартів і додаткової роботи з організації комфортних сховищ.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті