Кадирівці віджимають із меткомбінату в Маріуполі обладнання, металобрухт, вугілля і гази - WSJ

Люди з оточення глави Чечні Рамзана Кадирова вивозять і розпродають сучасне обладнання, металобрухт, вугілля і промислові гази з Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча, - пише американська газета The Wall Street Journal із посиланням на документи, а також заяви влади, менеджерів і бізнесменів, яку цитує "Кавказ.Реалії".

Зокрема, пишуть журналісти, на підприємстві демонтували встановлену незадовго до початку повномасштабної війни виробничу лінію вартістю 220 мільйонів доларів - її відправили в Росію. Крім того, із заводу вивозять сотні тисяч тонн побічних продуктів переробки заліза - український мер Маріуполя стверджує, що металобрухт використовують, зокрема, в російській автомобільній промисловості.

Разом із цим нові власники продають контейнери і вугілля, що залишилися на комбінаті, а також промислові гази, серед покупців яких значиться державна корпорація «Роскосмос».

Зазначається, що комбінат імені Ілліча до війни був одним із найбільших підприємств України. Після захоплення Маріуполя, в якому брали активну участь підрозділи армії РФ із Чечні, підприємство перейшло під контроль кадировців, писали ЗМІ. Спочатку співвласником заводу був Валід Корчагін, племінник чеченського сенатора Сулеймана Геремеєва; потім частку в 50% переоформили на Алаша Дадашова - це керівник московського бійцівського клубу «Ахмат», який, за даними журналістів, пов'язаний із віцепрем'єром уряду Чечні.

Статті

Країна
25.10.2024
10:49

Медреформа в дії. Досвід Запоріжжя

Величезна кількість лікарів, медичних співробітників виїхали з тимчасово окупованих територій і розселилися в Запоріжжі. Величезна користь діяльності релоковних медцентрів...
Донецьк
24.10.2024
17:00

Як ізраїльський песик Хібукі допомагає дітям з Донеччини переживати війну

Терапія полягає в тому, що дитина переносить на іграшку свої переживання і страхи та, говорячи від імені собачки, насправді проживає власний досвід, не замикається на своїй психотравмі, розповідає про власні переживання та почуття.
Країна
24.10.2024
09:00

Українські банки: війна, а прибутковість зростає

Цього року динаміка у банків справді вражає. Вже за підсумками І півріччя вони отримали рекордний прибуток – 79 млрд грн, на 16,8% більше за минулорічний показник.
Всі статті