Кабмін ухвалив постанову про систему "е-Консул" для українців за кордоном

Кабінет міністрів України ухвалив постанову про інформаційно-комунікаційну систему “е-Консул”, яка має забезпечити якісніші та доступніші сервіси МЗС для українців за кордоном. Про це повідомляє МЗС України.

"Модернізована система "е-Консул" зробить сервіси МЗС доступнішими та швидшими для більшої кількості громадян України за кордоном. Деякі консульські дії повністю перейдуть в онлайн і не треба буде навіть іти до консульського відділу. Інші можна буде здійснити значно швидше та простіше, бо документи будуть підтягуватися з державних реєстрів автоматично", - заявив очільник МЗС Дмитро Кулеба. 

Українці зможуть скористатися оновленою системою "е-Консул" вже цьогоріч. Наразі МЗС вже створило цифрову платформу, на якій в закритому режимі тестуються оновлена електронна черга, електронні кабінети заявника та консула, автоматизовані пілотні послуги у сфері нотаріату, оформлення довідок тощо.

Крім того, Міністерство продовжує працювати над підключенням системи до державних реєстрів та інформаційних баз, що дозволить скоротити операційний час надання громадянам сервісів МЗС на 30-80%, залежно від типу послуги. 

У МЗС кажуть, що потреба у модернізації системи "е-Консул" та спрощенні доступу до консульських послуг стала актуальнішою в умовах повномасштабного вторгнення.

Як зазначили у відомстві, наразі за кордоном перебуває близько 7,5 млн українців, більша частина з яких виїхали вимушено через вторгнення РФ. Їм особливо потрібна консульська допомога через втрачені документи, невирішені майнові питання, влаштування дітей тощо.

"Хоча МЗС залучило максимум з наявних ресурсів, вчинивши за 2022-2023 роки понад 2 млн консульських дій силами фактично 300 консулів, попит на отримання консульських послуг залишається вкрай високим та об’єктивно перевищує можливості консульських служб більшості країн світу", - йдеться у повідомленні.

У Міністерстві також додали, що після запуску "е-Консул", МЗС планує нарощувати темпи цифровізації консульської сфери й протягом 2025 року. 

Нагадаємо, Зеленський анонсував запуск "міністерства єдності" для українців за кордоном. 

Як повідомлялося, МЗС домовилося з Укрпоштою про доставку паспортів українцям за кордоном. 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті