Генштаб Польщі про дезінформацію населення на тлі повені: Росія веде сплановану інформаційну війну

Росія розгорнула масштабну дезінформаційну кампанію довкола повені в Польщі, щоб дестабілізувати польське суспільство. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗС Польщі, - пише Мілітарний.

Командування збройних сил Польщі повідомило, що для формування панічних настроїв серед громадян Росія задіяла мережу ботів у соцмережах, котра створювалася протягом багатьох років та поширювала дописи проти вакцинації під час пандемії коронавірусу, а пізніше — антиукраїнські заклики.

Російські спецслужби створили цю мережу для впливу на людей, зокрема, під час кризових ситуацій. За їхнім запитом мережа ботів публікувала повідомлення на задану тему, поширюючи необхідні настрої та ідеї.

На тлі аномальних повеней, що розпочалися 16 вересня внаслідок потужного циклону «Борис», на 300% активізувався інтернет-трафік із території РФ та Білорусі.

За словами військових, трафік надходив з акаунтів та IP-адрес, що були помічені в дезінформаційних операціях на початку нападу Росії на Україну для поширення антиукраїнських настроїв серед польського населення.

«Ця закономірність знову і знову доводить, що спланована інформаційна війна триває», — зазначили у Генеральному штабі ЗС Польщі.

Боти публікували конспірологічні дописи та повідомлення з метою поширення паніки, страху і недовіри, які мали створити хаос та проблеми для польських служб та уряду.

Окрім публікацій в мережі, на території повеней також активізувалися невідомі особи, що розповсюджували серед місцевих інформацію про нібито запланований підрив дамби.

Польська Агенція внутрішньої безпеки ABW вистежила одного з дезінформаторів, що під виглядом солдата у військовій формі пересувався на автівці з підробленими номерами. Його заарештували на 3 місяці.

«Це вже не гра, це не самодіяльність, це серйозні проблеми», — зауважив прем’єр-міністр Дональд Туск під час засідання кризового штабу у Вроцлаві.

Крім того, польське Центральне бюро боротьби з кіберзлочинністю затримало двох громадян Польщі 25 та 28 років, які створили мережу ботів, що поширювала гасла: «Маленька дівчинка впала в бурхливу річку. Катастрофа. Вони гинуть, ніхто їм не допомагає. Вони підірвуть дамби, в уряду є такий план».

Для своєї діяльності угруповання придбало комп’ютери та значну кількість місцевих SIM-карт.

Статті

Світ
30.09.2024
16:00

“Білий дім зважив на побоювання американської розвідки”. Західні медіа про Україну

Неприязнь Трампа контрастувала з обіцянками підтримки, які Зеленський отримав від президента Байдена і віце-президентки Камали Гарріс.
Донбас
29.09.2024
20:12

«Ми вчимося видобувати вугілля з нуля». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу лякали обивателів смартфонами відомих фірм і пропагандою «європейських цінностей», яка чатує на них у сервісах VPN. Донецькі та луганські чиновники прогнозували небувалий розквіт вугільної промисловості, яку...
Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Всі статті